Kako motivisati dete da uči?

Koliko ste puta ponovili svom detetu „uči“? Da li je to pomoglo vašem detetu da više uči ili uopšte da ode da uči? Verujem da rezultat nije bio baš onakav kakav ste očekivali. Zato ponavljajući „UČI, UČI, UČI“ bilo kojim tonom i intenzitetom neće dodatno motivisati vaše dete da uči.
kako da ucim
Za nas je sada bitno kako da budemo adekvatna podrška našem detetu i kako ga motivisati da uči. Postoji mnogo načina kako možemo motivisati naše dete da uči. Izdvojila sam dve mogućnosti koje jasno prenose poruku da smo tu za njega bez obzira na krajnji rezultat i da je taj rezultat isključivo pokazatelj detetovog truda i rada. Odgovornost za ishod se prebacuje na dete (roditelji mogu da pomognu, ali ne i da uče umesto deteta). Ovakav stav roditelja pomaže detetu da postane samostalno i snalažljivo, a rekla bih da je to i glavni cilj roditeljstva (ili možda grešim?).
Budite podrška detetu tako što ćete:
  • Razgovarati sa detetom o odlaganju učenja (npr. „Čini mi se da ti se danas ne uči. Znači li to da si naučio/la sve što si za danas planirao/la ili ti nešto nije jasno pa ti treba pomoć?“ ili „Deluješ mi nezainteresovano za pripremu maturskog ispita. Stalo mi je da čujem zašto je to tako i da li ti mogu nekako pomoći?“);
  • Reći svoje mišljenje i prihvatiti odluku deteta (npr. „Meni je važno da budeš uspešan/na na maturskom ispitu jer verujem da će ti to pomoći oko upisa željene škole/fakulteta. Biće mi žao ako postigneš lošiji rezultat jer verujem da možeš da budeš odličan/na. Ipak, tvoja je odluka kako ćeš postupiti. To će biti tvoj rezultat i pokazatelj tvog rada i truda.“).
Ostaje vam samo da budete podrška detetu u narednom periodu.
I zapamtite! Mirnim tonom postižete da vas dete čuje!
P.S. Važno je da naučimo svoju decu da „biju svoje bitke“ jer jednog dana nas neće biti „da im se nađemo“. Sada je pravo vreme da ih učimo da budu samostalni i da samostalno donose odluke.
Uživajte u roditeljstvu!
Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom i asertivni trener osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org
Napomena autora: preuzimanje teksta moguće samo uz dozvolu autora.