Imam pravo da brinem o sebi!

Mamama je svakodnevno potrebno da izdvoje vreme za sebe kako bi „napunile baterije“ i nastavile da se bave svakodnevnim izazovima. Ne, to nije sebično jer – da bi mogle svakodnevno da obavljamo sve zadatke koji se od nas očekuju, neophodno je da odmorimo i osvežimo um i telo za nove „radne pobede“.

Većina mama će reći da ima svoje vreme u večernjim satima kada deca odu na spavanje. Za mame koje imaju bebe, priča o maminom vremenu je maaaalo drugačija.

Elem, uveče mame često biraju između toga da li da legnu da spavaju (jer su preumorne) ili da urade nešto za sebe (pogledaju nešto na televiziji, pročitaju nešto, provedu vreme sa partnerom, ulepšaju se,…). Poznato je da mame najčešće odluče da se u tom periodu posvete sebi, ali to kratko traje zbog iscrpljenosti. I tako čekaju vikend u nadi da će imati više „maminog vremena“.

Kad ono, vikend brzo prođe jer je prepun divnih trenutaka sa decom i „zaostalog kućnog posla“! Često se ima utisak da ponedeljak prebrzo dođe. I tako sve u krug.

Budite iskrene prema sebi, šta je to što vam je sada najpotrebnije kako bi se osećale fenomenalno, a što se odnosi samo na vas? Koje želje bi sebi ispunile? Napravite spisak onoga što želite samo za sebe. Zar nije prijatan osećaj kad se (napokon) baviš sobom?

izazov za mame

Ali gle čuda, brzo se pojavila krivica što ne misliš na dete/decu. Ako još ispunjenje želja uključuje i trošak novca, sigurno se javlja i misao „Šta bi za te pare mogla deci da kupim?“. Zar ne?

Koliko ti je sekundi trebalo da zaboraviš na sebe i svoje potrebe i želje? Postoji velika verovatnoća da će i dete brzo zaboraviti šta si mu kupila jer ono često ima nove želje. Ono što će pamtiti jeste vreme provedeno sa tobom i tvoje raspoloženje u tim trenucima. Kako želiš da dete zapamti svoju mamu? Šta možeš da učiniš da te dete pamti onako kako bi ti to želela?

izazov_zadovoljstvo_sobom

Evo predloga šta možeš prvo da uradiš:

  • Uzmi nešto gde ćeš zapisati svoje ideje;
  • Zapiši SVE što ti trenutno pada na pamet kao odgovor na pitanje – Šta mi nedostaje da budem srećnija i zadovoljnija?;
  • Rangiraj svoju listu;
  • Ono što proceniš da ti je trenutno najvažnije izdvoj i napiši kako sve možeš da ostvariš tu svoju želju.

Bravo! Već si počela da se baviš sobom!

Divna si i zaslužuješ da budeš nagrađena onim što želiš, a ne onim što ti treba. Imaš pravo da brineš i o sebi jer će tako i tvoja porodica biti zadovoljna i zdrava.

Za individualne konsultacije javi se na kontakt@gmail.com

Uživaj u roditeljstvu!

Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org

Napomena autora: preuzimanje teksta moguće samo uz dozvolu autora.