Kako se posvetiti sebi kad imaš bebu?

Već sam pisala o tome da je mamama potrebno da izdvoje vreme za sebe kako bi „napunile baterije“ i nastavile da se bave svakodnevnim izazovima.

Organizovanje „svog“ vremena je pravi izazov za mame koje imaju bebu. Ukoliko mama i doji, pomisao na slobodno vreme može biti u zoni naučne fantastike, zar ne?

E, drage moje mame odgovor na gornje pitanje je NE. Možete sebi priuštiti malo slobodnog vremena između obroka. Što je beba starija, potreba za vašim obaveznim prisustvom između obroka je manja (kada se uvede i „čvrsta“ hrana, neko drugi može da nahrani dete umesto vas).

Misliš da niko ne može da se brine o bebi kao što ti to radiš? Možda je to i istina, ali da li ponekad imaš osećaj da ćeš „pući“? Ako se tako osećaš, važno je da se pozabaviš sobom kako bi trenutnu nelagodu i neprijatna osećanja „izbacila“ iz sebe. Nauči partnera (i/ili nekog iz okoline) kako da presvuče bebu. Ukoliko ne dojiš, nauči ih kako da pripreme dohranu. Nauči ih svemu što misliš da je važno da znaju o negovanju deteta i prepusti se „maminom vremenu“!

Ne, to nije sebično! Tvom detetu je potrebna pozitivna majka kako bi i ono postalo pozitivno biće. Umorna i rastrzana između svakodnevnih obaveza, najmanje imaš vremena da se baviš sobom, a tenzija samo raste i raste. Vreme je da zastaneš i budeš iskrena prema sebi – „Šta je to što mogu SADA učiniti za sebe da bih se bolje osećala?“.

Foto sa huffpost.com

Foto sa huffpost.com

Iz ličnog iskustva, kao i slušajući tuđa, znam da je san negde na vhu spiska. To je i očekivano za roditelje koji imaju malu decu. Priušti sebi zdravih nekoliko sati sna jer ćeš tako pored rada na emovnom planu, raditi i na zdravlju. Tvoje telo će biti jače i moći da se nosi sa svakodnevnim izazovima. Ovo može biti veći izazov ukoliko imate i starije dete/decu, ali se može uspešno prevazići preraspodelom svakodnevnih obaveza i delegiranjem.

Često se kao „druga stavka spiska potreba“ izdvaja – odlazak negde (bilo gde) bez bebe. Sasvim je očekivano da ti je potreban predah od „bebi-tema“ i aktivnosti vezanih za negu bebe. U tome si 24 sata svakoga dana. Isplaniraj i idi da uživaš u maminom vremenu (makar to bio i odlazak do prodavnice po pelene)!

Sigurna sam da ima još dosta stvari koje bi te učinile zadovoljnijom. Divna si majka i na tebi je kako ćeš to realizovati.

P.S. Uskoro o tome kako samouvereno i sigurno zatražiti ono što ti treba i/ili želiš. Prati i čeka te jedno dodatno iznenađenje ?.

Uživaj u roditeljstvu!

Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, asertivni trener, osnivač i urednik stranice maminovreme.org

Napomena autora: preuzimanje teksta moguće samo uz dozvolu autora.