Za vas koji često pomislite: Nisam ja te sreće!

Sigurno ste nekada pomislili „NISAM JA TE SREĆE“ u situacijama kada ste nešto jako želeli.

Ovo je tekst o životnim odlukama i „uživanju za sve pare“.

Kakav život želimo?

„Prepuštanje“ sebe sudbini, sreći ili u šta se već veruje, stavlja nas u pasivnu poziciju kada je u pitanju naš život i stvari koje nam se dešavaju. To nekako izgleda kao da smo marionete u sopstvenom životu, bez nekog uticaja na isti. Zar takav život želimo da živimo?

marioneta

Foto preuzeta sa ovog linka

Poznato nam je da je u ljudskoj prirodi da se osoba hvali svojim sposobnostima, osobinama i veštinama ako je uspešna u nečemu, a za neuspeh krivicu traži u drugima.

Ukoliko „prebacimo“ odgovornost na sreću, sudbinu ili šta već, nećemo mi biti krivi ukoliko nam nešto ne uspe. A da li je zapravo tako?

Na primer, želimo da odemo na letovanje, ali trenutno nemamo sredstava za to. Učešćem u nekoj nagradnoj igri čija je nagrada besplatno letovanje, povećava verovatnoću da ćemo otići.

DA LI JE TO JEDINI NAČIN na koji možete sebi priuštiti odlazak na letovanje? Da li je to zaista ono što se želi – letovanje po svaku cenu, pa makar bila i soba u nekoj šupi na kilometar od plaže? Karikiram, ali je jako važno da se zapitamo i razmislimo šta je to što želimo!

Kako da mi se ispune želje?

Slušajući ljude, primetila sam da postoji problem sa definisanjem želja. Većina tačno zna šta ne želi i veliki izazov im predstavlja razgovor o tome šta su zapravo njihove želje.

Baveći se idejom – samo da ne bude ovo ili ono, sabotiramo sopstveni napredak jer usmeravamo pažnju na signale koji nam pokazuju da se plan neće ostvariti. Veća bi bila korist kada bi razmišljali o tome – šta treba da se desi da bi se ostvario plan? Razmišljajući o tome – šta ja mogu uraditi da bi se želja ostvarila – usmeravamo pažnju ka mogućnostima, osmišljavamo načine kako stići do cilja. Tako ćemo i znati šta možemo da uradimo da bi to i ostvarili.

Vežba: PLANIRANJE LETOVANJA

Planiranje letovanja može da posluži kao primer za vežbanje. Uzmite nešto gde ćete zapisati svoje ideje.

Sada zapišite sve što vam je važno za odlazak na letovanje:

  • Gde?
  • Kada?
  • Koja cena?
  • Koliko dana?
  • Sa kim?… I sve što vam je asocijacija za idealno letovanje.

Kada je taj spisak gotov, hajde da vidimo kako to možemo da ostvarimo.

Na primer želimo na Sejšele, ali trenutno ne možemo to sebi da priuštimo. Da bi nastavili sa osmišljavanjem plana realizacije želje, važno je da procenimo da li je važnije otići na more bilo gde ili je važno otići na Sejšele? Ako su Sejšeli ono što želimo, plan će se usmeriti u pravcu prikupljanja sredstava za odlazak tamo. Pomoćiće nam procena koliko će vremena biti potrebno da bi se ostvarila ta želja, kao neki okvirni finansijski plan.

Ukoliko pak odaberemo da je važnije otići bilo gde na letovanje, možda bi bilo korisnije da i tu napravimo procenu – šta dolazi u obzir kod jeftinijeg letnjeg aranžmana, šta je to što je obavezno, poželjno ili nedopustivo na letovanju. Razmišljajući na ovaj način, „kreira“ se letovanje po „sopstvenoj meri“ što je preduslov „uživanja za sve pare“.

izbor-je-tvoj

Zar nije bolji osećaj da je „vaš život u vašim rukama“, nego se prepustiti sreći, sudbini ili čemu već?

Zar nije oslobađajuć osećaj da od vas zavisi veći deo stvari u vašem životu, da vi birate, a ne da neko drugi ili nešto drugo upravlja vašim životom?

Zapamtite, NIŠTA SE NE MORA – SVE JE STVAR ODLUKE (mora se jedino umreti).

Uživajte u životu, jer jedan život vam je dat!

P.S. Treba na vreme početi razmišljati o „letovanju iz snova“, a sad je pravo vreme za to (ovi hladni dani su dobra inspiracija 😉 ).


Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org

Napomena autora: preuzimanje teksta moguće samo uz pismenu dozvolu autora.