8 univerzalnih izazova roditeljstva (bez obzira na to koliko dete ima godina)

Posmatrajući nas kao roditelje, naše prijatelje, okruženje, pa i moje iskustvo sa roditeljima dece sa izazovnim ponašanjem (poznatije kao „problematična deca“), uočila sam da roditeljstvo nosi sa sobom neke univerzalne izazove koji se javljaju u svim razvojnim fazama dece (bez obzira na to koliko imala godina).

Uočila sam da se izazovi roditeljstva mogu grupisati u tri kategorije:

  • Izazovi vezani za dete;
  • Izazovi vezani za roditeljsku ulogu;
  • Izazovi u odnosu na zahteve i očekivanja okruženja.

Čini mi se da su sve tri kategorije podjednako zahtevne i roditelji troše puno energije na svakodnevne aktivnosti kako bi im porodica na kraju dana bila zdrava i zadovoljna.

U nastavku teksta sa vama delim svoja zapažanja o 8 najčešćih izazova vezanih za roditeljsku ulogu (pa rekla bih i najzahtevnih) sa kojima se roditelji susreću skoro u svakoj razvojnoj fazi deteta.

1) STRPLJENJE: Biće trenutaka kada nećete moći verovati da i dalje mirno i staloženo pričate sa svojim detetom. Zapamtite kako vam to uspeva i praktikujte što češće to možete!

2) „PODELJENA“ LJUBAV. Ovde se pre svega misli na pokazivanje ljubavi prema deci, ako imate više dece. Kako da se sva deca osete podjednako voljena? Ono što se pokazalo kao jedna od dobrih tehnika kod male dece (maksimalno troje dece) jeste da ih pozovete/stavite u krilo i upitate: Da li ima dovoljno mesta za sve?! Očekivani odgovor dece je „Da“, a vi nastavite: „Ima i uvek će biti mesta za sve vas!“. Ovu aktivnost završite sa uzvikom „Grupni zaaaaagrljaj!“ i svako dete poljubite u glavicu. (P.S. Praktikujte „Grupni zagrljaj“ kad god vidite da se sprema oluja između siblinga, smanjiće tenziju i moguće je da odustanu od prvobitnog plana. A niko vam ne može zabraniti da to praktikujete kad god imate potrebu da zagrlite svoju decu. Ona će vremenom naučiti da je „Grupni zagrljaj“ porodični ritual razmene ljubavi i rado će učestvovati u njemu. Provereno 😉 ).

3) POŠTOVANJE DOGOVORA. Ovde se misli na poštovanje dogovora koje imate vi i vaše dete – kako istrajati u zahtevu i ne raditi stvari umesto deteta? Naučite dete da ima svoje obaveze. Dogovorite se detaljno o tome koje su detetove obaveze. Pričajte o tome zašto je važno da obavlja te svoje zadatke i šta će se desiti ukoliko obavi ili ne obavi svoje zadatke (nasilje nikad nije opcija!!!). VAŽNO je da zaista i sprovedete u delo to što ste se dogovorili da će biti posledica ukoliko dete ne uradi ono što je trebalo, jer u suprotnom ga učite da i nije važno da radi te poslove i da su vaši dogovori samo reči bez dela. Još jedan trik da ojačate kredibilitet kod deteta: uvek ispunite obećanje!!! Nemojte obećavati ako niste u mogućnosti da ostvarite tu želju, ali možete ponuditi nešto što možete obezbediti detetu.

4) BORBA MOĆI. Deo razvoja deteta jeste i učenje o tome šta i koliko mogu. Roditelji su prvi sa kojima dete uvežbava svoje socijalne veštine i ispituje granice. Dete prvo u porodici uči kako sve može da se ponaša u odnosu na autoritet i zahteve od strane drugih ljudi. Naučite dete da poštuje pravila i da na adekvatan način reaguje u situacijama kada se ne slaže sa zahtevima koji su mu dati. Postavljanje jasnih granica šta se sme, a šta ne sme i dosledno pridržavanje tih zahteva pomoćiće detetu da se kasnije lakše uklopi u vršnjački kolektiv (vrtić, škola…). Ujedno i sebi olakšavate svakodnevicu. Možete otići sa decom bilo gde bez straha da nećete moći „iskontrolisati“ njihovo ponašanje. Ipak, dozvolite i detetu da nekad „pobedi“, da se ispoštuje i njegov zahtev. Kada vidi da se i njegove želje i zahtevi poštuju biće skolnije da posluša vaše.

5) ADEKVATNO REAGOVANJE NA NEŽELJENO DEČIJE PONAŠANJE. Čak i najbolja i najposlušnija deca ponekad imaju „ispade“ u ponašanju. Uvek je važno zapitati se zašto se BAŠ tako ponaša? Zašto mi BAŠ na to ponašanje reagujemo? Zašto nam je to važno? Zapamtite, u tim situacijama vas dete najverovatnije „zove“, potrebi ste mu, a verovatno ne zna drugi način da pridobije vašu pažnju! Ovo mu je najsigurnija i najuspešnija strategija, inače je ne bi toliko često primenjivao. Zna da ćete sigurno odreagovati! Ukoliko vam se dato ponašanje deteta ne dopada, počnite da ignorišete to „negativno“ ponašanje, a obratite pažnju na ono željeno ponašanje, reagujte na ponašanja koja smatrate da su poželjna.

6) SLUŠANJE. Ovo je dvosmeran proces. Ukoliko se često dešava da vas dete „ne sluša“ zapitajte se kako reagujete kada ono vama priča? Možete se iznenaditi 😉 !

7) PRILAGOĐAVANJE SOPSTVENIH OČEKIVANJA DETETOVIM MOGUĆNOSTIMA. Često se dešava da roditelji iz najbolje namere opterete dete nerealnim očekivanjima koja često rezultiraju velikim razočaranjem. U želji da detetu obezbedi sve što roditelj misli da detetu treba, zanemaruje potrebe deteta. Često je roditelj motivisan idejom „neka ono ima sve što ja nisam u mom detinjstvu“. Vremena se menjaju, trendovi se menjaju, a samim tim i potrebe i želje naše dece nisu kao što su bile naše. Zato, zastani, slušaj i posmatraj svoje dete! Zabeleži sve što vidiš i čuješ i u skladu sa tim donosi odluku da li je određena aktivnost (sport, muzička škola, balet, strani jezici….) za tvoje dete. Vreme je da uživate u svom životu sad i ovde i posmatrate kako vaše dete živi život po svojoj meri.

8) SARADNJA SA DRUGIM RODITELJEM. Svako od nas ima svoju ideju o karakteristikama koje dobar roditelj treba da ima i kako treba da se ponaša. Može se desiti da su ideje oba roditelja veoma slične, ali isto tako se može desiti da roditeljski par o roditeljskoj ulozi veoma različito razmišlja. Ono što je važno da zapamtite jeste da će vam biti mnogo lakše da se „borite sa izazovima roditeljstva“ ukoliko usaglasite svoja očekivanja od sebe i drugog roditelja. Razmenite svoje ideje o tome kakav to treba da bude dobar roditelj i kako treba da se ponaša. Pričajte o razlikama u mišljenju – zašto postoje, kako te razlike mogu da budu korisne za unapređivanja vaših roditeljskih uloga, razmislite o alternativama ili kompromisnim rešenjima. Važno je da dete zna da ste oboje tu za njega, a ne da je ono tu zbog vas, da vam pomaže u rešavanju nesuglasica sa partnerom!

Imate li šta da dodate?

P.S. Roditeljstvo je često izazovno i zahteva od nas da se svakog dana menjamo – da rastemo i razvijamo se uporedno sa našom decom (naravno ukoliko želimo da naše porodice budu zdrave i zadovoljne). Uživajmo sa svojim porodicama!

Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org 

Napomena autora: preuzimanje teksta moguće samo uz dozvolu autora.


Ukoliko vam je teško da se izborite sa nekim od ovih (ili nekih drugih) izazova, javite se na kontakt@maminovreme.org da zajedno nađemo najbolje rešenje za vas.