Brak i (podrazumevana) očekivanja

Šta ako se moja očekivanja od braka razlikuju od očekivanja mog partnera?

Pa, podrazumeva se da ćeš ti kao dobra i poslušna žena učiniti sve kako bi „spasila“ brak!

Hajde malo da pričamo o ovome.

Poenta teksta je usmerena ka jačanju partnerkog odnosa i kako ga negovati!

Da da, treba negovati partnerski odnos i raditi na njemu jer se ništa NE PODRAZUMEVA!!! I NE TREBA da se podrazumeva, zato imamo usta da tražimo šta nam treba i uši da čujemo šta od nas traže (a da li ćemo poslušati, to je druga priča). Zato, idemo korak po korak.

Od kad znamo za sebe, učimo o polnim ulogama i zadacima koji su vezani za te uloge. Takođe, učimo i šta se od nas očekuje u određenim situacijama, kao na primer kada „uđemo u brak“. Ova očekivanja se razlikuju od kulture do kulture, pa i od mesta do mesta. Šta da radimo ako se naša očekivanja razlikuju od partnerovih? Kada je pravo vreme pričati o ovim razlikama? Koliko godina bračnog staža je potrebno pa da znamo da nam nema spasa?

Uvek može da se radi na odnosu, jedino je bitno da oba partnera to zaista i žele. Najbolja varijanta jeste pre braka otići na predbračno savetovanje, a za one u braku – partnersko savetovanje. Dok ne donesete odluku da potražite stručnu pomoć, pročitajte kako u ovom momentu možete unaprediti vaš partnerski odnos.

 

Predbračno savetovanje

Predbračno savetovanje je važno jer vlada pogrešno mišljenje da će se ulaskom u brak neko od partnera promeniti i da će sve biti bolje samo zato što je u braku. Ako nema kapaciteta ni želje pre braka, kako je moguće da će taj jedan papir sve to izmeniti?

Predbračno savetovanje je idealna prilika da se pozabavite razgovorom o temama koje su bitne za bračni par a koje mogu, ako se na vreme ne raspravi o njima, kasnije u braku dovesti do žučnih rasprava i razvoda.

Predbračno savetovanje vam može pomoći da prepoznate snage i izazove vašeg odnosa, kao i da postanete svesni oblasti u kojima se trenutno ne slažete i započnete pregovore. Najvažnije je da ćete se tokom savetovanja još bolje upoznati i na taj način ojačati vaš odnos.

 

Zadovoljstvo trenutnim partnerskim odnosom.

U narednim redovima vas vodim kroz proces ispitivanja trenutnog zadovoljstva vašim odnosom i prepoznavanja onoga što može unaprediti vaš odnos.

  • Da li vam se dopada kakav je trenutno vaš odnos? Šta bi menjali? Koliko je to izvodljivo? Razmislite malo o tome i zapitajte se šta bi bilo drugačije da vam se želje ostvare? „Pazi šta želiš može ti se i ostvariti! “ ?
  • Hajde da se malo vratimo u „sad i ovde“. Šta možete sada uraditi da unapredite odnos? Koji je tvoj prvi lični doprinos? Često se u radu susrećem sa odbijanjem lične odgovornosti za manje kvalitetan odnos. „Samo kad bi se on/ona promenio/la sve bi bilo bolje“. Možda i bi, ali jedino koga možemo da menjamo jeste – sebe!!!
  • Kompromis – svi imamo lične potrebe koje želimo da zadovoljimo i ponekad je pravi izazov svima udovoljiti. Diskutujte sa partnerom: Kako možemo zadovoljiti i moje i tvoje potrebe? Šta bi nas oboje usrećilo? Na ovaj način negujete kvalitetan odnos, negujete jedan drugog i radite na jačanju zajedništva, jer ste oboje važni u tom odnosu. Zapamtite, zapostavljanje potreba jednog partnera narušavate balans u odnosu, a to rezultira nezadovoljstvom i razočaranjem.
  • Promene odnosa su moguće. Život je veoma dinamičan i svašta nam može „doneti“. Važno je da prepoznate da se vaš odnos menja i da procenite da li je to pozitivna ili negativna stvar za vas. U skladu sa tim ćete doneti odluku šta i kako dalje.

 

Zapamti, ljudi ne čitaju misli (iako bi to ponekad bila sjajna stvar!) i zato je potrebno da jasno kažemo šta želimo. Ako ne tražiš, može se desiti da se tvoja potreba i ne prepozna, tako da nećeš ni dobiti ono što ti treba. Razmisli: šta možeš da izgubiš ako ne tražiš?

 

I za kraj:

Znate li za manifestaciju „Nedelja braka“ koja traje od 07-14. februara i obeležava se raznim događajima koji slave brak i motivišu i osnažuju parove da rade na svom odnosu i predanosti? Čitava ideja je nastala u Engleskoj 1996. godine i prerasla je u međunarodnu incijativu pod nazivom “Marriage Week International” koja se svake godine odvija u više od 26 zemalja.  Dešavanja u Srbiji možete pratiti ovde.

TEKST NIJE SPONZORISAN.

 

P.S. Ukoliko ste zainteresovani za predbračno savetovanje možete se javiti i zakazati svoj termin putem poruke na kontakt@maminovreme.org.


Možda vam bude koristan i ovaj tekst: I šta kada se složite da ne možete da se složite?


Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org 

Napomena autora: preuzimanje teksta moguće samo uz dozvolu autora.