Hrabra mama i izazov – kako ne izgubiti sebe?

Hrabre mame su mame koje žele da pomognu drugim mamama u borbi sa roditeljskim izazovima, makar tako što će podeliti svoja iskustva o uspešno prevaziđenim roditeljskim izazovima.

Cilj je osnažiti i podržati mame koje se osećaju loše i tako zajedno uticati na povećanje zdravih i zadovoljnih porodica.

U rubrici Hrabre mame gostuju one mame za koje mislim da su Hrabre mame i koje nam mogu pomoći da saznamo što više konkretnih predloga kako se boriti sa određenim roditeljskim izazovima.

 

Do sada su Hrabre mame pisale o uvođenju čvrste hrane, o introvertnom detetu, o dojenju, o savetima drugih „novopečenoj“ mami, o burnim izlivima emocija, o tome kako napraviti ispravne i dobre osobe, kao i o bolestima dece.

Veliko mi je zadovoljstvo što se Hrabra mama Kristina odazvala pozivu i sa nama podelila svoja iskustva. Izazovi o kojima je pisala Hrabra mama Kristina su bliski većini mama, te je ovaj tekst više nego koristan jer ističe važnost brige o sebi kao preduslovu zadovoljnog deteta.

Pa da pročitamo šta je ona to izdvojila za nas.

Kristina Radenković (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

1. Ko si ti?

Ja sam Kristina Radenković. Mama jednogodišnje Tare. Staratelj dva psa i mačke. Nikolina verenica. Diplomirana glumica. Tv voditelj. Pozorišni producent. Odnedavno jutjuber.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Moj najveći izazov je bio ne izgubiti sebe i uskladiti novu ulogu sa dotadašnjim tempom života. Vrlo sam energična, volim da radim, da se družim, da putujem, i bilo mi je važno da se te stvari ne promene. Neminovno je bilo da će se većina stvari promeniti, ali smatram da je  zadovoljna mama jednako zadovoljna beba. I uspela sam. Tara je sada skoro svuda sa mamom. Na putu, sa društvom, nekad na poslu. Dobila sam dobru bebu.

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Tara je po prirodi vrlo tvrdoglava. Iako mnogo cenim tu osobinu kod ljudi, meni se za razliku od većine dopada, pokušavam da joj ne slomim karakter, a da joj opet ukažem kada je to dobro a kada nije, što je vrlo teško u njenom uzrastu. I da..noša, zaklela sam se da će skinuti pelenu sa godinu dana, ali ja nisam dosledna ili nemam strpljena…nešto jeste…

4. Tvoje MAMINO VREME.

Meni ne treba vreme za sebe. Ne osećam se sputano, Tara je prosto kao ja kad sam bila mala. Uvek nađe sebi zanimaciju. I nije da se hvalim, ja samo imam drugačije radno vreme, volim svoj posao, i Tara je u 80% slučajeva tu dok radim. Noću spava od prvog dana, dakle odmorna sam…ali ja imam samo jedno dete. I tri životinje koje su kao deca.

 

5. Pitanje prethodne mame: Na šta si najviše ponosna kada je u pitanju roditeljstvo?

Još uvek je rano. Valja u sledećih minimum dvadeset godina sazdati odgovornog, vrednog, poštenog, iskrenog i snalažljivog, pre svega, dobrog čoveka. Kad to ostvarim, biću najuspešnija na svetu. Do tada sam samo ponosna što imam privilegiju da je imam.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Šta je najteže u opisu posla MAMA?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta ili napišite predloge kako se izboriti sa izazovom „Kako ne izgubiti sebe?”.

Ili ponudite svoj predlog kako može da se izbori sa izazovom – tvrdoglavost kod deteta i – ili navikavanje na nošu.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi u komentaru ili na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.


Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.


Tekst napisala Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org 


I ovi tektovi ti mogu biti veoma korisni:

Kako se posvetiti sebi kad imaš bebu?

Oprez! O ovom pitanju ne smeš ni da razmišljaš, a kamoli nešto da uradiš po tom pitanju ako si majka

Imam pravo da brinem o sebi!

Kakve koristi imam od razmišljanja o „idealnoj ja“?

Do sebe preko „zvezda“