Hrabra mama i izazov – Kako naći vreme za ostale bitne stvari u životu (osim roditeljstva)?

Hrabre mame su mame koje žele da pomognu drugim mamama u borbi sa roditeljskim izazovima, makar tako što će podeliti svoja iskustva o uspešno prevaziđenim roditeljskim izazovima.

Cilj je osnažiti i podržati mame koje se osećaju loše i tako zajedno uticati na povećanje zdravih i zadovoljnih porodica.

U rubrici Hrabre mame gostuju one mame za koje mislim da su Hrabre mame i koje nam mogu pomoći da saznamo što više konkretnih predloga kako se boriti sa određenim roditeljskim izazovima.

Do sada su Hrabre mame pisale o:

Veoma mi je drago i počastvovana sam što je Hrabra mama Ljubica pronašla vremena za ovaj intervju. Kada pročitati šta je ova Hrabra mama izdvojila za nas, biće vam jasno zašto sam i nju pozvala da podeli svoja iskustva sa nama. Uživajte.

Ljubica Balać (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ko si ti?

Moje ime je Ljubica Balać. Pisanje je moja naveća strast, pa sam zato i odabrala da budem novinar, copywriter, bloger, trener u medijima. U ljubavi sam sa Markom, Nikolina i Lenina mama, u vlasništvu naših brojnih kućnih i dvorišnih ljubimaca. Na Radio televiziji Vojvodine kreiram kratku zabavno edukativnu formu „Komšijske priče“, o ljudima koji nas svakodnevno motivišu, a teško se probijaju u prvi plan pored bombastičnih naslova. Urednica sam društvenih medija Specijalne ginekološke bolnice „Genesis“. Pišem blog www.mamanacose.com posvećen prevaspitavanju odraslih. Pišem raznovrsne tekstove svima koji nisu toliko vešti sa rečima, koliko jesu u svojim poslovima.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Dugo sam nastojala da postanem mama. Kada sam dobila dete, odjednom sam stekla utisak da sam izgubila sve ostalo. Vreme za sebe, prijatelje, odmor, samoaktivaciju… Vrlo brzo sam i ponovo zatrudnela. Ma koliko uživala u svemu što mi je roditeljstvo donelo, nedostajalo mi je sve ostalo što sam ja. Jer smo muž i ja uglavnom sami sa decom (još uvek i bez vrtića). Napravili smo raspored po kojem, ako već moram da budem „vezana“ za kuću, mogu bar da pišem. I taj period iskoristila sam za pokretanje novog bloga (Mama na ćoše), kao i za dodatne edukacije iz oblasti copywritinga koje su mi, za pisanje od kuće, donele ubrzo i čitav niz vrlo isplativih poslova. A potom i vrlo siguran, dodatni posao. Duboko verujem da svaki minus, ili ono što tako trenutno izgleda, uvek nosi i potencijal da ga pretvorimo u plus.

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Da prihvatim koliko smo svi različiti kao osobe, koliko različitih načina reakcija na iste stvari postoji, različitih puteva do istog cilja. Koliko je moje dete od prvog trena svog života osoba, specifičnog karaktera, načina razmišjanja, reagovanja. Da se svi uklopimo, da idemo ka istom cilju, vođeni porodičnim vrednostima koje smo uspostavili, a opet, da se na tom putu ne saplićemo očekivanjima, još uvek mi je najveći izazov od svih. Činjenica da su različitosti tu da nas nadograde, za mene je ujedno je i najveća šansa za rast odraslih kroz podizanje dece.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Definitivno svako koje mi daje priliku za pisanje ili čitanje. Uglavnom je to uz neku lepu jazz muziku. Tako najviše napunim „baterije“. Ali jednu jako važnu stvar sam- vremenom- shvatila, važnu jer mi je pomogla baš u vezi sa prvim izazovom sa kojim sam se borila. Moje vreme je i vreme koje provodim sa svojim klincima. To je vreme koje uvek iznova koristim da rastem zajedno sa njima, da radim na svojim nedostacima koje sam upravo zahvaljujući ulozi mame spoznala. Ili na svojim potencijalima koje sam kroz to otkrila.

 

5. Pitanje prethodne mame: Šta čini tvoju porodicu jakom i stabilnom?

Moju porodicu jakom i stabilnom čini pre svega ljubav iz koje svakodnevno proizilazi spremnost da se menjamo, prilagođavamo, odričemo, dajemo i primamo- spremnost da iz svake nove situacije svi zajedno bar malo porastemo!

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Na koji način te je roditeljstvo promenilo?


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi u komentaru ili na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

 


Ukoliko ste prepoznali da se i sami borite sa ovim izazovom, ali da imate utisak kao da se „vrtite u krug“, javite se i zakažite svoj termin. Razgovor pomaže. Pišite mi na kontakt@maminovre.org.

Vaša Manuela 


Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst napisala Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org