Hrabra mama i izazov – Postati roditelj

Hrabre mame su mame koje žele da pomognu drugim mamama u borbi sa roditeljskim izazovima, makar tako što će podeliti svoja iskustva o uspešno prevaziđenim roditeljskim izazovima.

Cilj je osnažiti i podržati mame koje se osećaju loše i tako zajedno uticati na povećanje zdravih i zadovoljnih porodica.

U rubrici Hrabre mame gostuju one mame za koje mislim da su Hrabre mame i koje nam mogu pomoći da saznamo što više konkretnih predloga kako se boriti sa određenim roditeljskim izazovima.

 

Do sada su Hrabre mame pisale o:

Veoma mi je drago da sam imala priliku da ugostim Hrabru mama Anu koja je sa nama podelila svoje borbe i iskustva. U tekstu možete da pročitate kako se ona izborila sa svojim strahom i kako se iz dana u dan bori sa roditeljskim izazovima.

I zato…

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.

Ana Štajdohar (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ko si ti?

Hmmm, ne umem sebe da opišem ukratko. Ja sam svašta nešto. I jednostavna i komplikovana, i obična i neobična, uglavnom pitoma i vesela, ali ponekad sušta suprotnost tome, da čak i sebe iznenadim… U nekim opštim crtama, ja sam pevačica, kompozitor, voice over u mnogim reklamama, glasić kojim pričaju i pevaju igračke koje verovatno imaju mnoga deca u svojim domovima, ja sam diplomirani profesor italijanskog jezika i književnosti i, ono što je najvažnije, ja sam mama jedne devojčice i jednog dečaka.

A možda bi lakše bilo da kažem – ja sam jedna srećna Beograđanka.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Za početak, meni je najveći izazov bilo to što sam postala roditelj. Imala sam raznorazne strahove i bojazni, čak i svojevrsni otpor prema toj ulozi, jer sam smatrala da se sa roditeljstom prekida vaš život, a vi postajete sluga jednog malog bića. Mislila sam da ću morati da se oprostim od čitavog svog dotadašnjeg života, pa sam onda odlagala tu ulogu, po principu, čekaj da prvo završim fakultet, čekaj da putujem na razna mesta, pa da se naizlazim, da se bavim svojim poslom… I onda shvatiš da tome nema kraja, a da vreme neumitno promiče. Kako nisam postajala mlađa, odlučila sam da se suočim sa svojim strahom – da zatrudnim. Bukvalno tako, to je bio moj strah. Nisam mogla ni da pretpostavim šta me čeka, samo sam znala da u životu želim da imam dete. To mi je sve delovalo kao neki neopisivo visok tobogan čije se vožnje plašim, ali ću na njega sesti, spustiti se i onda nema više povratka nazad. I uskočila sam u taj tobogan…

He. Evo me danas. Majka dvoje dece, beskrajno zaljubljena u njih, jedna od onih koja pokazuje slike svoje dece svim prijateljima koje sretne, koju grize savest kad nije po ceo dan sa njima, zbog obaveza, koja se nikada ni u ludilu ne bi vratila u udobnost svog prethodnog života, onog bez dece. Ja zaista nisam mogla da pretpostavim šta me čeka. Nisam mogla da znam za tu do tada meni nepoznatu dimenziju ljubavi. Ništa lepše nije moglo da mi se desi u životu.

Kada je moja devojčica došla iz porodilišta kući, stavila sam je u krevetac,onako majušnu, pogledala je očima prepunim emocija i pomislila: Bože, pa ja sam se tebe plašila…?

Ne, zaista ništa lepše mi se u životu nije desilo.

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Sada su tu razni drugi izazovi. Najveći je taj da uspem da uspostavim balans između discipline i neizmerne majčinske ljubavi koja te po svojoj prirodi vodi ka tome da sve dopustiš, samo da je tvoje dete srećno.

Za sada mi ide dobro. Devojčica je jako umiljata i već ima neke svoje fazone kojima pokušava da me smekša kada se na nju naljutim. Nekad je potrebno da odglumim strogoću, pa joj se okrenem leđima i sačekam da uspem da skinem osmeh sa lica, kako bih i dalje glumila da sam na nju ljuta.

Smatram da roditeljska ljubav i disciplina moraju da idu ruku pod ruku.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Samo moje vreme je kratko ali vrlo sadržajno i smatram ga dragocenim, pa čak i luksuzom, ali sam svesna da je važno, jer je to moj ventil. Morate da ga pronađete kako biste bili srećna, pa samim tim i dobra mama.

Moje vreme je ono koje provodim na snimanjima, od nedavno sam se vratila i nastupima sa bendom, zatim vreme koje odvajam na treninge koji mi jako prijaju, i antristres tretmane lica i tela u centru za revitalizaciju. Posle njih se osećam kao da lebdim. Vrati se kući preporođena. Naravno, sve to, osim posla, radim samo onda kada se dobro organizujem oko dece i kada mi to vreme dozvoli. Oni su mi apsolutno na prvom mestu.

 

5. Pitanje prethodne mame: Koje super moći bi želela da imaš u stvarnom životu, kao mama, i zašto?

Volela bih da imam super moć zamrzavanja vremena, pa da u tim zamrznutim vremenskim džepovima mogu da obavim sve ono što se ne tiče dece, kako bih sa njima mogla da budem po ceo dan.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Kako uspevaš da budeš toliko posvećena svom poslu, pomaganju mladim mamama i toliko savršena mama troje dece?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi u komentaru ili na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.


Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org 


Mogu vam biti korisni i ovi tekstovi:

Vodilja (ili zamka) roditeljstva – Želim da moje dete bude srećno!

Kakve koristi imam od razmišljanja o „idealnoj ja“?

Oprez! O ovom pitanju ne smeš ni da razmišljaš, a kamoli nešto da uradiš po tom pitanju ako si majka

Kako se posvetiti sebi kad imaš bebu?

Imam pravo da brinem o sebi!