I šta sad kad je beba tu, a starije detete se teško prilagođava novonastalim okolnostima?

Ovo je na neki način nastavak teksta „Stiže mlađe dete! Kako da pripremim starije?“. U tom tekstu sam pisala o smernicama kako da period dok čekate da beba stigne učinite prijatnijim, a sve sa ciljem da vam period adaptacije na novu situaciju (kada beba dođe) bude što lakši.

I šta sad kad je beba tu, a starije detete se teško prilagođava novonastalim okolnostima?

Da počnem od ovoga – svi znamo da su detetu potrebni roditeljska briga, ljubav i pažnja kako bi izraslo u zdravo i zadovoljno dete.

Kako dete još uvek nije dovoljno mentalno zrelo, teško može da razume našu podeljenu pažnju, brigu i za druge ljude, drugačija ponašanja prema njemu (jednom smo nasmejani, a u drugom momentu veoma ozbiljni) i slično.

Vremenom će dete savladati ovu prepreku i naučiti da ga volite najviše na svetu iako mu niste posvećeni dvadese tčetiri sata dnevno i to sedam dana u nedelji. A do tad evo nekoliko smernica kako da svima olakšate ovaj period privikavanja. Meni su pomogle.

 

 

Zašto je starijem detetu teže da prihvati „podeljenu“ ljubav?

Starije dete je imalo tu (nazovimo je) privilegiju da bude centar sveta, da se sve i većina „vrte“ oko njega. A onda je došlo mlađe dete i (iz ugla deteta) „preuzelo“ maminu i tatinu ljubav, pa čak i babinu i dedinu, a evo „gura“ se i ostala rodbina, pa i komšiluk.

Starije dete je zbunjeno i uplašeno jer ne razume zašto se to sve promenilo. Dete može osećati strah da više nije voljeno jer više ne obraćaju toliko pažnju na njega kao ranije, strah da će izgubiti svu ljubav, možda misli da nije dovoljno dobro za roditelje ili okolinu,…

A najteže je što dete to ne zna da kaže, ne zna kako da objasni šta se u njemu dešava, niti razume jer je malo (nema dovoljno razvijen rečnik, emocionalno je još nezrelo, a i misaoni procesi nisu dovoljno razvijeni). A tu je i ta „pretnja“ (mislim na bebu).

Kada bolje razmislimo, nije nimalo lako tom malom detetu da se nosi sa svim ovim.

 

A sa druge strane, mlađe dete kada pristigne, ono od prvog dana uči da je tu još neko o kome mama i tata (i okolina) brinu.

Kako pomoći starijem detetu da lakše prebrodi ovaj period?

Ukoliko ste dovoljno vremena posvetili pripremi starijeg deta na dolazak mlađeg (o tome sam pisala ranije), ovaj period će vam relativno kratko trajati i neće biti mnogo ispada (tantruma i slično).

Imam potrebu da vam skrenem pažnju na jednu stvar – ukoliko je manja razlika između dece (manje od dve i po godine), ovaj period može biti izazovniji jer je starije dete nedovoljno zrelo da bi razumelo neka vaša objašnjenja. To ipak ne znači da sa tim detetom ne treba pričati i pripremati ga za dolazak bebe.

 

Pročitaj i ovo: Vodilja (ili zamka) roditeljstva – Želim da moje dete bude srećno!

 

Da se vratim na pitanje – kako pomoći?

 • Još u trudnoći sam razmišljala da bi bilo dobro da mesec dana po dolasku bebe moje starije dete krene u vrtić. Iako sam verovala da će mom starijem detetu biti lepo u vrtiću i da je to upravo ono što mom detetu treba (tada je imala dve godine i devet meseci), odustala sam od ove ideje. Evo i zašto: iako sam imala dobru nameru i vodila računa o njenim razvojnim potrebama, ona je ovo mogla da razume kao – „više ne ne vole i zato me šalju iz kuće“. Zato topla preporuka – ukoliko već ne ide u vrtić, nemojte dete slati u vrtić (po mom mišljenju, minimum tri meseca od kada beba pristigne).
 • Ukoliko imate mogućnosti da vam neko pomogne oko svakodnevnih obaveza (priprema obroka, pranje i peglanje veša, čišćenje kuće) u toku prvih par dana po dolasku iz porodilišta – obavezno je iskoristite! Ovo vam kažem jer to vreme možete iskoristite da budete sa starijim detetom. To možda neće biti duge šetnje i odlasci u pozorište, ali će biti dragoceno vreme koje ćete provoditi „1 na 1“ sa starijim detetom.
 • Pošto ćete prvih mesec dana ipak više vremena posvećivati brizi oko bebe, može se desiti da neke potrebe starijeg deteta ne budete u mogućnosti da ispunite – aktivnosti van kuće. Tada je ok da pustite nekog drugog da vam pomogne i odvede dete napolje da se igra. To je vašem detetu potrebno, ali i vama (da se odmorite i prikupite energiju za nastavak dana, jer dani u tom periodu znaju da budu veooooooma dugi).
 • Ukoliko dete želi da ide da prespava kod babe i dede, pustite ga. Verovatno mu je potrebno da napuni svoje baterije tako što će biti samo ono centar sveta (makar na kratko). To ne znači da vas manje voli, samo da mu je potrebno više brige i pažnje. Na par dana je prihvatljivo da bude u gostima, a onda da se vrati kući kako bi svi imali mogućnosti da se naviknete na novonastale okolnosti.
 • Veoma je važno da se jasno izražavaju i pokazuju emocije. Evo kako sam ja to radila u tom periodu. Već sam pisala o „grupnom zagrljaju“ i da vam kažem da ga i dalje praktikujemo (samo što to sada zovemo „porodični zagrljaj“ i svi moraju biti tu). Ovo sam počela da praktikujem sa idejom da jasno pokažem deci da ih podjednako volim i da ona osete to.

Evo šta sam ja radila: držala sam bebu u naručju i pozvala starije dete da mi sedne u krilo. Zatim sam je pitala: „Da li ima dovoljno mesta za sve?!“. Očekivani odgovor je bio: „Da“, pa sam nastavila: „Ima i uvek će biti mesta za sve!“. Ovo povezivanje smo završavali zagrljajem i uzvikom „Grupni zaaaaagrljaj!“ (i obavezno svako dete poljubila u glavicu). Ukoliko do sada niste probali ovako nešto, probajte i videćete da ćete hteti još i još i još (možda vi malo više nego oni ? ).

 • Ukoliko pak starije dete ima mnogo poteškoća da se prilagodi novonastalim okolnostima (na primer konstantni izlivi besa i tantrumi, agresivna ponašanja, ponašanje koje nije primereno uzrastu – ponovo piški u gaće, traži cuclu/dudu ili je veoma, veoma uplašeno i anksiozno) razmislite o tome da potražite pomoć nekog stručnog lica (dečijeg psihologa ili psihoterapeuta) koji vam može olakšati ovaj period.

 

Pročitaj i ovo: Spreči napade besa kod dece

 

A šta je sa mlađim detetom?

Kao što rekoh, mlađe dete od prvog dana uči da je tu još neko o kome mama i tata vode računa, o kome brinu i koga vole. Ono će posmatrajući nas kako se ponašamo sa starijim detetom učiti o tome šta može da očekuje od nas.

Ono što je verovatno jeste da ćete praviti razliku u ponašanju i ophođenju prema deci jer su deca različita i ne prijaju im iste stvari (setite se mog iskustva i šoka sa odvikavanjem od pelena). Ali to ne znači da jedno dete volite manje, a drugo više. I to deca treba da znaju, da im jasno i glasno kažete: „Najviše na svetu volim (pa recite) ime deteta i ime deteta“!

Ovo mi praktikujemo kroz pitanje: „Koga mama voli najviše na svetu? Koga tata voli najviše na svetu?“ i često „iskoristimo priliku“ i završimo sa „porodičnim zagrljajem“. Oba deteta izgovaraju oba imena kad god ih pitamo, a ne samo: „Mene“. I srce mi je puno.

Ajde sad iskreno, koliko vam prija i uživate kada vidite kako se deca slažu i vole?

 

I onda šok!

Od tako divnog odnosa počnu da se ponašaju kao pas i mačka.

Pa mogu da vas stave u ulogu sudije, pa vi ne znate šta da radite, a stalo vam je da izgrade odličan odnos između njih.

Pa ih kaznite, pa vam bude žao.

Pa ih drugi put ne kaznite, pa ne znate šta da radite.

I tako u krug.

 

 

Za sve vas koji se tako osećate ili se plašite da ovo može i vama da se desi kad beba naraste (a vi nećete znati kako da postupate), imam jednu divnu vest!

U saradnji sa Sanjom Rista Popić i Draganom Aleksić organizujem nagradnu igru u kojoj delimo:

 • jedno gratis učešće na njihovom vebinaru „Rivalitet između dece u porodici“ koji se organizuje 06.10.2017. i
 • jedno gratis učešće na vebinaru „Kazna: da ili ne“ koji se organizuje 20.10.2017.

Nagradna igra (giveaway)

Da biste učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da:

 • Lajkujete FB stranicu Sanja Rista Popić
 • Lajkujete FB stranicu Dragana Aleksic – Family coach
 • U komentaru ispod ovog teksta napišete broj vebinara za koji ste zainteresovani (1 je za „Rivalitet između dece u porodici“ ili 2 je za „Kazna: da ili ne“) i koja su vaša očekivanja od tog predavanja.
 • Imate dobru internet konekciju koja je neophodna da bi se ispratio vebinar.

Ukoliko lajkujete i moju FB stranicu Mamino vreme biće mi veoma drago i hvala vam na tome. Ukoliko ste već lajkovali – HVALA još jednom!

Nagradna igra traje do 30.09.2017. u 23:59 časova.

Dobitnici će biti izvučeni pomoću sajta random.org.


Hvala svima na učešću!

SVE MAME KOJE SU UČESTVOVALE U OVOJ NAGRADNOJ IGRI DOBIJAJU 10% POPUSTA za učešće u ovim webinarima, ukoliko su i dalje zainteresovane (a nisu dobile nagradu).

Dobitnica nagrade GRATIS UČEŠĆE NA WEBINARU „Rivalitet između dece u porodici“, a čiji su darodavci Sanja Rista Popić i Dragana Aleksić je Iv.

Dobitnica nagrade GRATIS UČEŠĆE NA WEBINARU „Kazna: da ili ne?“, a čiji su darodavci Sanja Rista Popić i Dragana Aleksić je Ana.

Dobitnicama nagrada sam posla poruku na Email adresu koje su ostavile na blogu. Ukoliko se ne jave do 03.10., nagradu dobija sledeća sa spiska.

Ostalim učesnicama želim sve najbolje i ne odustajte od želje da i vaša porodica bude zdrava i zadovoljna ?!

Do sledeće prilike ?

P.S. Koliko znam i dalje su otvorene prijave za ove webinare, pa vam toplo preporučujem da rezervišite svoje mesto na vreme ?.


Sve fotografije su preuzete sa Flickr.com


Autor teksta: Manuela Kamikovski (mama, diplomirani psiholog, sistemski porodični psihoterapeut u edukaciji, asertivni trener, osnivač i urednik stranice maminovreme.org

NAPOMENA: Preuzimanje teksta moguće samo uz pismenu dozvolu autora.

Za sva dodatna pitanja stojim vam na raspolaganju kontakt@maminovreme.org


Pročitaj i ovo:

Uticaj prinove na partnerski odnos

Kako da znam da li dobro postupam sa svojim detetom?

37 thoughts on “I šta sad kad je beba tu, a starije detete se teško prilagođava novonastalim okolnostima?

 • Kazne – da ili ne. Očekujem da saznam koje su alternative kazni i kako postupiti kada se dete ponaša neprihvatljivo. Dečak ima dve godine i ulazimo u „ne“ fazu 🙂

 • 2 „Kazna: da ili ne“, ocekujem da saznam kako pravilno postupiti u situacijama kada se nadjememo u toj dilemi i sta da radimo ako dete ne postuje kaznu

 • Webinar 1. Očekivanja 🙂 kao i uvek sa Sanjom i Draganom puno pozitivne energije i dobrih ideja kojima se napune „baterije“.

 • Zainteresovana sam za webinar Rivalitet medju decom. Pratim Sanju i Draganu, ucestvovala sam vec na njihovim webinarima i imam visoka ocekivanja kao i do sada, da ce nam pojasniti na najbolji nacin kako da se suocimo sa rivalitetom medju decom 🙂

 • Br. 2 jer se nadam da ce mi neko odgovoriti na pitanje da li kazniti dete ili ne i kako.Ne znam sta sam pogresno pocela da radim ali starija curica od 2 godine je pocela stalno ta stipa,udara,gura malog batu od 6 meseci.Nadam se izvlacenju ?

 • Na krivome mjestu sam bila stavila komentar za prijavu! ? Webinar 1: o rivalitetu među djecom!
  Moji su 2,5 i 4,5 godina i ne znam nekad kako reagirati na njihove svadje. Dali da ih prekinem, kako ne zauzeti niciju stranu, kako im pokazati da se dogovaraju a ne otimaju jedan drugome igracku.
  Svaki savjet je dobrodosao!!
  ??

 • Vebinar 2
  Punimo 3god i sve su cesce upadamo u zamku kazni…zelim da naucim kako da me dete poslusa bez kazni i pretnji..zelim bolju komunikaciju sa detetom…-na koji nacin mu reci ,da te u tim momentima dete cuje i razume i prihvati to sto mu govoris-kada radi nesto gde se moze povrediti ili nesto sto se u odraslom svetu ne radi-(bacanje tuba od rolni u wc solju?)-a njemu je to sve zabava,igra
  Hvala

 • Vebinar 1, od kojeg očekujem da će mi pomoći u rešavanju trenutno najvećeg problema u porodici. Imamo dvoje dece, sina od 2,5 i ćerku od godinu dana. Oboje još uvek nedovoljno razumni. Sve tehnike koje sam do sada primenjivala nisu davale rezultate. Sin koristi svaku priliku da je gurne, čupne pa čak i udari a isto počinje već i ona imitirajući brata. Pored toliko ljubavi i pažnje koje im pružamo i pored onako skladnog odnosa nakon rodjenja sestre, došli smo u fazu očaja. Osećam se bespomoćno

 • Ja bih da ucestvujem u vebinaru pod brojem 2. Ocekujem puno korisnih saveta. 🙂

 • Webinar 2. Pokusavam da izbegnem kaznjavanje ali primetila sam da ponekad jedino to pomaze. Kratkorocno je, znam ali u ludom vremenu u kakvom danas zivimo, prezauzetim mama I ta kratkorocna pomoc ponekad mnogo znaci. Zelim ipak da se resim kaznjavanja jer verujem da je vaspitavanje bez kazni ipak mnogo bolje za dete ali ponekad jednostavno ne vidim drugi nacin. Od webinara ocekujem da naucim bas taj drugi nacin.

 • Webinar dva, kazna da ili ne.
  Ocekujem smernice i savete kako uspeti da naucite dete sta je dobro, a sta nije. Sta je preduslov da preuzmu odgovornost za svoje postupke?!
  Kako od njega napraviti saradnika i sagovornika, a ne vernog slusatelja.

 • Vebinar 1.
  Imam troje dece i zelim da oni odrastaju bez ili sa sto manje rivalstva, svadje i problema u komunikaciji.

  • Verujem da imate i neka očekivanja od ovog vebinara, molim Vas da podelite sa nama (P.S. to je i jedan od uslova za učešće 😉 ).

 • 1
  Oba deteta posesivna i ljubomorna,dakle i beba,a mama ne zna gde ce pre,mozda ovo pomogne.

 • Webinar broj 1.Ocekujem da saznam vise o tome zasto nastaje taj rivalitet izmedju dece u porodici?Kako im se pomoci?Kako mi kao roditelji da postupimo,kako da podobrimo komukaciju izmedju nase dece?Hvala vam unapred.

 • Br.2 Kazna: da ili ne… Očekujem da mi da odgovor na ovu nedoumicu. 🙂 I ako je odgovor NE koje su nama roditeljima opcije.
  Pozdrav

 • 1
  Prisustvovala sam svim dosadasnjim seminarima (osim Rivaliteta između dece u porodici) koje su Sanja i Dragana organizovale i malo je reći da sam oduševljena!!
  Toliko primenljivog znanja nisam nigde drugde stekla! Gotovo sve što sam od njih naučila primenila sam u svakodnevnom odnosu sa detetom čije se ponašanje promenilo iz korena!
  I od ovog seminara očekujem isto 🙂

 • Vebinar 2, jer to je nesto sto nam je trenutno dilema. Ocekujem neka nova saznanja koja ce mi biti od pomoci.

 • 1.Rivalitet između dece u porodici, jer imam dve devojčice sa razlikom od nepune 2 godine i očekujem neke smernice kako izaći na kraj kad dođe do rivaliteta

 • Webinar br.2
  Ocekujem da cujem da li treba kazniti dete za neke stvari ili ne. Vec sam ucestvovala na jednom webinaru i veoma sam zadovoljna 🙂

  • Sigurna sam da imate i neka očekivanja od tog vebinara?

  • Veoma zanimljiva tema, a koja su Vam očekivanja od tog vebinara?

   • Ja tek sada vidim da u uputstvu za nagradnu igru stoji da u komentaru napisemo i nasa ocekivanja od zeljenog vebinara. Izvinjavam se. Kao sto rekoh, troje dece, pa ne stizem pazljivo ni da citam.
    Ocekujem od vebinara br. 1 da mi pomogne da resim nesuglasice, svadje, pa neretko i tuce izmedju starija dva deteta, 4 i 2 godine. U odnosu sa bebom su divni, ali medju njima dvojicom ponekad vlada pravi mali rat.

    • Rekoh sebi, kad se već prijavila, šteta bi bila da ne učestvuje jer nije napisala svoj odgovor do kraja 😉

 • 1. „Rivalitet između dece u porodici“ jer se nadamo da cemo sledece godine dobiti jos jedno dete koje nece biti nase biolosko dete i razmisljamo unapred kako da pruzimo podrsku deci u periodu prilagodjavanja na novu porodicnu situaciju.

 • Vebinar br.2 – sve vebinare do sada sam pratila i dosta stvari koje sam primenila dale su mi rezultat pa to ocekujem i od narednog.

 • Br. 2 jer imamo novu situaciju u kuci…stigla beba i u isto vreme starije dete je krenulo u vrtic…znaci mali haos 😉
  Pa da nesto i naucim na ovu temu…kazna da/ne

 • Vebinar 2. Ja kazem kod nas nema kazne, oni sad je jos mali videces posle… 2 godine i 8 meseci bez kazne.
  Moja ocekivanja su da saznam sta posle? Pozdrav

 • Vebinar br 2; informisati se o tome koje su opcije roditelju na raspolaganju prilikom ucenja svog djeteta da postoje posljedice za njegova djela i nedjela.

Затворено за коментаре.