Knjiga za buntovnike

Da li vam je poznata situacija kada kupite knjigu nekome na poklon, pa se potrudite da je pažljivo čitate dok je ne prosledite (npr. da ne „slomite“ korice), ali na kraju ipak odlučite da je zadržite?
To se i nama dogodilo.

Znate da mi baš volimo da čitamo i da nam je pravi izazov kada otkrijemo knjigu da je ne pročitamo „u jednom dahu“. Ovo se naročito odnosi na knjige koje odaberemo da čitamo pred spavanje (o važnosti priča za laku noć pisale smo ranije).
Poslednja takva knjiga je „Priča za laku noć za male buntovnice -100 priča o izuzetnim ženama“ koju su napisale Elena Favili i Frančeska Kavali (originalni naziv „Good Night Stories for Rebel Girls“ by Elena Facility and Francesca Cavallo).

Zašto vam je preporučujemo?

U poslednje vreme imala sam priliku da pročitam mnogo dečjih knjiga i mnoge su me oduševile (o jednoj od njih sam pisala ovde), ali ima i onih koje su me neprijatno iznenadile. Ova knjiga mi se dopala, pre svega zbog poruka koje se šalju deci. NE OVO NIJE KNJIGA SAMO ZA DEVOJČICE (bar ne po mom mišljenju, jer ja ne delim ni knjige, niti igračke na muške i ženske, dobro skoro ništa ne delim po polu)!

Skoro svaka priča počinje ovako: „Bila jednom jedna devojčica …“ i svaka priča je veoma moćna jer nosi jasne poruke iz kojih se mnogo može naučiti.

Po mom mišljenju, ovo su najznačajnije poruke ove knjige:

– ‎u redu je biti drugačiji
– ‎u redu je ići za svojim snovima
– ‎svako može ostvariti svoje snove, potrebno je hteti i ne odustati
– ‎osluškuj sebe i prati svoje srce i osećaje
– ‎ne moraš biti najbolji da bi bio srećan
– ‎mogu ti se desiti i loše stvari u životu, ali to ne znači da si ti loš
– ‎postoje ljudi koji veruju u tebe i oni će ti to i pokazati (ne samo roditelji)
– ‎prepreka će uvek biti, ali one nisu nepremostive
– „najveći uspeh je živeti život ispunjen strašću, radoznalošću i velikodušnošću“
– ‎zajedno gradimo svet u kom pol ne definiše opseg naših snova ili napretka“

Malo li je?

Korist za nas roditelje (pa i profesionalce koji rade sa decom)

Osim dobrobiti od čitanja priča za laku noć, ova knjiga može da se iskoristi kao uvod u mnoštvo drugih aktivnosti. Izdvojila sam pet tema koje mogu da se obrade koristeći ovu knjigu kao osnovu ili uvod i to kroz konkretne predloge aktivnosti.

Mala napomena: Pre nego što pročitate priču detetu, pročitajte je prvo za sebe da bi mogli na što adekvatniji način da približite i pojasnite tu priču detetu.

1. Borba protiv zaborava

Priznajem, za mnoge od tih 100 žena nikad nisam čula. Ipak, svaka priča je jedinstvena i važna! Autorke o ovim ženama pišu ovo: „Bez obzira na važnost njihovih otkrića, odvažnost njihovih avantura, veličinu njihove genijalnosti – neprestano su omalovažavane, zaboravljene, a u nekim slučajevima i skoro potpuno obrisane iz istorije“.

Aktivnost: Koje priče mi o svojim životima i našim precima možemo preneti?

Takođe, možemo i:

– potražiti fotografije tih žena kako su one zapravo izgledale (pošto su u knjizi ilustracije);

– ‎potražiti dodatne informacije o tim ženama;

– ‎potražiti informacije o ženama koje su ilustrovale knjigu.

2. Borba sa preprekama

Cilj autorki je bio da devojčice koje čitaju ovu knjigu razumeju koje se prepreke nalaze pred njima, kao i da znaju da te prepreke nisu nepremostive.

„Da ne samo da mogu pronaći način da ih prevaziđu već da ih mogu i ukloniti za one koje će doći posle njih, baš kao što su uradile ove velike žene“.

Aktivnost: I ovde imamo prostora da pričamo o našim načinima borbe sa nekim našim preprekama. Takođe, nakon svake priče može se diskutovati o drugim, mogućim načinima borbe sa opisanim preprekama u datoj priči.

3. Poverenje u dete (u sebe)

„Svaka od sto priča u ovoj knjizi dokazuje da moć srca ispunjenog poverenjem menja svet“.

Zato, imajmo poverenje u decu i pomozimo im na tom putu! Budimo im i mi primer i/ili uzor za promene koje čine svet divnim mestom za život svima!

Aktivnost: Pomozimo im da razviju poverenje u svoje sposobnosti, veštine, znanja, SEBE, tako što ćemo im omogućiti da vežbaju i greše i traže svoje načine da urade zadatke i izazove koji su pred njima. Lakše je i brže uraditi umesto njih, ali dugoročno gledajući takvim ponašanjem činimo baš suprotno od gore napisanog. Zato, što ređe koristiti: „Mama će“.

Primer iz knjige

4. Učimo o zanimanjima

Priče nam mogu poslužiti da se bavimo temom upoznavanja sa mnoštvom zanimanja.

Aktivnost: Možemo ‎igrati igru „kao da sam“ pisac, naučnik, astronaut, … ili ‎diskutovati na temu: „Šta želiš da budeš kad porasteš?“.

5. Polne razlike i zanimanja

Ove priče nam mogu pomoći da pokrenemo diskusiju o polnim razlikama što se tiče izbora zanimanja.

Aktivnost: Možemo da diskutujemo o tome: da li treba da postoje, da li su neka lakša zanimanja za žene, a neke za muškarce i sl.?

Za kraj: samopouzdanje i samopoštovanje

Primer iz knjige

Sigurno vam je jasno da ova knjiga pre svega ima cilj da pomogne detetu da poveća svoje samopouzdanje, ali i samopoštovanje.

Poruke koje možete pronaći u ovoj knjizi zaista mogu pomoći detetu da se bolje oseća u svojoj koži, ali to je tek jedan deo rada na ovoj veoma važnoj temi.

Priča o samopouzdanju i samopoštovanju važna je za sve članove porodice, što znači i za tebe.

Zapamti, mi smo modeli i uzori svojoj deci!

Sada imam jedno pitanje za tebe, može?

Da li sebe želiš da vidiš ovako:

  • Zadovoljnija sobom;
  • Lakše donosiš odluke;
  • Lakše se nosiš sa neprijatnim osećanjima;
  • Tačno znaš sve svoje snage i slaboti, kao i kako to iskoristiti za lični rast i razvoj;
  • Imaš plan za ovu godinu koji je motivišuć i koji pokreće na aktivnost (a ne odlaganje);
  • Brineš i o sebi;
  • Imaš zadovoljniju porodicu?

Ukoliko je tvoj odgovor: „Da“, onda ti preporučujem da klikneš ovde i vidiš kako to lako možeš postići.

***TEKST NIJE SPONZORISAN!

Autor teksta: Manuela Kamikovski (mama, diplomirani psiholog, praktičar terapije igrom, sistemski porodični psihoterapeut, asertivni trener, osnivač i urednik stranice maminovreme.org)

NAPOMENA: Ovaj tekst je moje autorsko delo, što znači da je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Preuzimanje teksta ili dela teksta je moguće isključivo uz moju pismenu dozvolu.

Ukoliko želite da zakažete konsultacije ili predložite saradnju, možete me kontakirati slanjem poruke na kontakt@maminovreme.org. Ukoliko ste mi pisali, a niste dobili moj odgovor proverite da moj odgovor nije zalutao u spam poruke.