Hrabra mama Tamara Dragović i izazov: Borba sa osećajem krivice

Kako sam naišla na ovu Hrabru mamu? Tako što ju je jedna od mojih ranijih Hrabrih mama nominovala i ja sam počela da pratim njen rad. Oduševila me je njena toplina i podrška koju nesebično deli, njena svestranost i stavovi koji su mi toliko bliski.

Pročitajte šta je to ona podelila sa nama.

 

O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

 

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.

Tamara Dragović (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ukratko – ko si ti?

Ja sam neko ko veruje u osmeh, nežan dodir, zagrljaj, zahvalnost, podršku i ravnopravan odnos,  neko ko je odustao od ideje da bude savršen i postao srećan čovek koji greši svaki dan. Neko ko uči od svoje dece, ko voli more, voli da se smeje, da istražuje i traži srca unaokolo. Neko ko voli da uči i napreduje, neko ko veruje da je duboka povezanost sa svojom decom način da se menja svet i gradi sreća, da je to najveći kapital koji roditelj detetu može dati. Mašina i Sofijina mama, drugarica, umetnica, fotograf, snimatelj, instruktor za masažu beba i dece, relaks kids trener… Zaljubljenik u film i umetnost. Sve moje uloge su moje male misije da svet bude bolje mesto za sve nas.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Borim se i borila sam se sa mnogim izazovima pa i roditeljskim. Sa balansiranjem svega i svačega, jer mi balans nije jača strana.

Svakako moj najveći izazov je odluka o rastanku sa partnerom i borba sa osećajem krivice, straha, osećaja da sam gubitnik i da nisam dovoljno dobra mama pošto nisam uspela da izgradim dobar odnos sa ocem svoje dece i sačuvam porodicu. Ja nisam bila srećna. Bili su to teški dani za mene, u stvari teški meseci za sve nas. Suočila sam se sa rečenicom svoje starije ćerke da je ljuta na mene jer sam “ostavila” tatu. Mnogo sam joj pričala tih dana i sebi sam. Doneli su mi neprocenjiv osećaj vere, hrabrosti, zahvalnosti i lične odgovornosti.  Transformacija naše porodice je danas znam najdragocenije iskustvo za sve nas. Naučili smo mnogo, ja sam bila primer svojim curama na koji sam danas ponosna, naučila sam i sebe i njih  da menjaš ono što ti neodgovara, da nije važno šta će drugi misliti i reći i kako se preuzima odgovornost za svoju sreću. U praksi sam jasno mogla da vidim koliko je tačna rečenica kad je mama dobro svi su dobro.

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Uh, ne znam koji da izaberem, ali kod mene se sve vrti oko balansa.

Kada sam postala mama nisam uspela da pomirim svoju ulogu mame i umetnice, a umetnica je počela mnogo da mi nedostaje. Te dve moje uloge su baš različite jer moja umetnica voli da odluta, nema pojam o vremenu i duboko uroni  u svoje teme. Ranije kada sam pravila izložbe bukvalno sam zaboravljala na prostor i vreme, izgubim se tako u tom nekom međuprostoru.

Trenutno mirim te dve prirode u sebi, organizovanu mamu i buntovnu umetnicu bez pojma o vremenu i iskreno, ne ide mi baš najbolje. Radim na svom filmu i uključila sam svoje cure, ali i počela sam da tražim (mirne duše) vreme da to radim dok smo zajedno, a njih dve da rade nešto drugo.

Ono što je moja umetnica donela mom roditeljstvu je kreativan način za sve izazove ?

4. Tvoje MAMINO VREME.

Moje vreme  može da se svrsta i u predhodno pitanje o izazovima. Za mene je to baš baš veliki izazov.

Moje vreme je  odluka da ponekad odputujem bez dece. Ove godine sam otišla sa prijateljima  na zimovanje da naučim da skijam i osećala sam ogromnu anksioznost i imala osećaj krivice. Moj zadatak je više da dam dozvolu sebi za samo moje vreme. Moje vreme često provodim da uradim još ovo i još ovo i ovo…

Od prošlog leta učim (ne baš uspešno) da radim “ništa”.

 

5. Pitanje prethodne mame: Kako si zamišljala roditeljstvo pre nego da si postala mama?

Roditeljstvo sam zamišljala mnogo tiše, mirnije, odmornije i strpljivije. Nekako više kao sa reklame za deterdžent.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Da li imaš osećaj krivice kada želiš vreme za sebe i kako sa njim izlaziš na kraj?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org