Hrabra mama Kristina Ercegović i izazov: Podeljeno roditeljstvo

Već duže vreme pratim njen rad diveći se njenom entuzijazmu i pozitivnoj energiji.

Kada je pristala da bude moja gošća u ovoj rubrici, bila sam mnogo srećna i ponosna što imam priliku da je upoznam, da upoznam Hrabru mamu Kristinu.

Moram vam priznati, njeni odgovori su me oduševili! O čemu je pisala i šta je to podelila sa nama, pročitajte u tekstu ispod.

 

Uživajte u intervjuu.

 

O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

 

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.

Kristina Ercegović (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ukratko – ko si ti?

Žena pre svega, zatim majka pa preduzetnica, autorka knjige, blogerica, mnogo volim da učim, ono što se kaže radim na sebi i prenosim znanje i spoznaje, obožavam da pišem i spajam ljude, zovu me spajalica i dobro duh preduzetništva.

16 godina sam u preduzetništvu i to je moja strast stvaranje nečeg iz ničega, dve sam firme prodala, a u trećoj sam prepoznata kao osnivač Business cafea – međunarodnog eventa za male preduzetnike i autorica knjige Sam svoj gazda te autorica edukacije Bildanje biznisa koja ljudima doslovce menja i posao i život.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Kad je Luka imao 2 i po godine njegov otac i ja smo se razišli, pa sam se našla u novom nazovimo ga podeljenom roditeljstvu. Izborila sam se fokusiranjem na to što je sad dobro u tome, uživam u mnogo vremena koje uvek imam za sebe i sve što želim a što mi je upravo ta situacija omogućila. U životu nikad ne postoje savršene okolnosti, jedino što možemo je da svi izvučemo maksimum iz postojeće situacije, dakle da od limuna koje imamo napravimo limunadu.

Kontinuirano radim na sebi, i znam da ću neizbežno pogrešiti s Lukom i zato sam se u odgoju fokusirala na dve stvari da ga naučim da se osamostali i veruje u sebe i kako da bude srećan. Pa tako on danas sa 9,5 godina zna da skuva 8 jela, ima svoju web stranicu, mail, radi prezentacije odavno, YT kanal ima s prijateljima, već je pokrenuo svoje neke male „biznise“ – Coflekgrad – u parku izrađuje neke priveske za ključeve od vune i prodaje i tako.

A kako je najbrži put do sreće zahvalnost od njegove 4. godine pre spavanja nas dvoje pričamo na čemu smo zahvalni u proteklom danu.

I biram bitke. Znam što mi je presudno i za to sam spremna boriti se „tupiti“ do iznemoglosti a sve ostalo puštam i biram gde ću da uložim energiju.

Fokusirana sam uvek na naš odnos. Svaki puta kad Luka nešto „pogreši“ ja mu više puta naglasim da ga ja volim bez obzira šta je uradio i onda objasnim zašto nešto nije bilo ok i kako treba odnosno kako je i zašto bolje za njega.

Vizija mog odnosa s njim je da želim da za mene kad odraste govori da sam mu bila najveća podrška i najveći učitelj. Želim da zna da ga volim i da na mene uvek može računati. Da sam ja uvek tu ne da mu visim na vratom i gušim ga nego da kad padne u životu i digne glavu i zatreba pomoć da sam ja tu bilo fizički bilo kroz znanje koje mu prenesem ili ostavim kako god.

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Postavljanje granica. Kažu da moram biti stroža, a ja po svojoj prirodi nekako uvek više volim nekoga inspirisati da uradi nešto jer vidi zašto i jer želi a ne na silu, ne volim naređivati pretiti, kažnjavati ako nešto ne uradi, tako da tu plivam nekad uspešnije nekad manje.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Ja imam puno vremena za sebe. Znam odavno da je trik u upravljanju vremenom da UZMEŠ vreme za sebe, da sebe stavimo na prvo mesto, a ne da čekamo kad ćemo jednom imati vremena. Pa ga ja uvek uzmem.

Svako jutro meditiram, malo vježbam odnedavno, čitam inspirativne knjige ili slušam videe, šetam, idem na wellness i masaže, odem na izlet na more ili u Beograd da napunim baterije, i naravno i duža putovanja obožavam. Lani sam sebi za dušu išla u Izrael i Jordan evo sad se spremam za Kipar.

Glumatanje žrtve, dostizanje izmišljenih ideala savršenog majčinstva, osećaju krivnje, dokazivanje ne znam kome to je za mene gubitak vremena i energije.

 

5. Pitanje prethodne mame: Šta mislite o ideji da mame imaju medeni mesec? Recimo, romantični vikend dvaput godišnje. Da li bi to bilo sebično prema deci i da li bi ta putovanja pozitivno uticala na brak i odnos sa partnerom?

Ma kakvi samo dva puta godišnje. Mnogo češće.  Zdrava lista prioriteta kažu stručnjaci je MI, PARTNER PA DECA. I ja se slažem. Moj isprobani savet – date night – veče za izlazak jednom nedeljno. I mali deo odmora samo za sebe, i u dvoje bez dece.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Čemu toliko patnje, žrtvovanja, kome se dokazuješ?

 


 

Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

 

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org