Hrabra mama Milica Arsić i izazov: Podizanja deteta sa zdravstvenim problemom

Ni ne znam kako sam „naletela“ na ovu divnu i veoma Hrabru mamu Milicu, ali mi je drago da jesam jer vidim kako ona sa svojom ćerkom utiče na promene u pristupu jednoj još tabuiranoj temi: dete sa zdravstvenim problemom. Hrabra mama Milica ne daje intervjue, pa sam posebno počastvovana što je pristala da sa nama podeli svoje roditeljske izazove!

Ukoliko ne znate ko je Hrabra mama Milica, vreme je da je upoznate i zapamtite njeno ime.

 

O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.

 

Milica Arsić (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ukratko – ko si ti?

Ukratko?

Ja sam Noina mama 😀

Ništa više i ništa manje od mame jednog borca. Obična žena koja je blagoslovena drugačijim poglednom na svet, kroz oči svoje ćerke, deteta sa invaliditetom, posebnim potrebama, smetanjama u razvoju, ma kako nazvali, sve je magično i baš savršeno drugačije. Ja sam Milica, Noin glas i ruke i noge dok ona ne nađe svoje i pomažem joj da vodi svoj instagram profil @my.baby.noa , gde se zajedno trudimo da edukujemo i promenimo mišljenje ljudi o deci sa zdravstvenim problemima, smejemo se i pružamo nadu i delimo pozitivu sa roditeljima dece koja imaju problem kao i svima ostalima koji žele malo pozitive u svojim životima.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Smatram da je roditeljstvo pre svega izazov, a posebno je roditeljstvo za decu koja imaju nekih zdravstvenih problema. Elem, izazovi su deo svakog roditelja s tim da smo svi različiti ljudi, samim tim i različito odgajamo decu, ali ja nisam imala neke posebne izazove, tako da ću pokušati da objasnim svoje,,ludilo,, … Izazov podizanja deteta sa zdravstvenim problemom je moja svakodnevnica, ali znate kako kaže Meri Popins? ,,A spoon full of Shugar helps the medicine go down,, (Kašika šećera pomaže leku da se lakše popije) i tom filozofijom se vodim. Uz osmeh, igru i pesmu i samo malu promenu perspektive, je sve lakše.

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Kao što rekoh gore, nemam ih. Imam ih, previše ali svi su lako rešivi i neki poseban se ne izdvaja. Ali da ne bude posle da nisam odgovorila evo nečega gde će se naći svi roditelji: Odlazak u vrtić. Noi nije problem, ne plače, ne kmezi, ne mazi se preterano i td. Ali mama umire od same pomisli da je ostavim nekome na čuvanje sem njenom tati… Ma pola sata je meni u glavi kao 10 godina. Nećkam se, hoću, neću, možda, još samo malo itd… I onda mi pukne jedan umišljeni šamar moj glasić u glavi i kaže: ,,Kako očekuješ od nje da napreduje, da se socijalizuje, da nauči neke nove stvari i upozna svet oko sebe, ako je stalno uz tvoje skute?,, i tako se mi spremamo za vrtić, za razvojnu grupu, naravno gde ćemo raditi, gde će ona rasti pomalo bez mame, učiti neke nove stvari i steći neke nove prijatelje, a mama? Ja ću verovatno sedeti i gledati u najsporiji sat na svetu čekajući je da mi se vrati…

4. Tvoje MAMINO VREME.

Skoro da ga nemam. Pored terapija, lekova, operacija, bolnica, pregleda i kontrola, kućnih obaveza i svega što sve mame inače imaju, kao svoje dnevne obaveze, vreme za sebe skoro da ne postoji. Kad se umorim od svega, muž uvek priskoči i ima dve varijante Me Time-a, prva je da tata odvede dete u provod (baba, šetnja, itd.) a mama sebi sipa čašu vina, odvali muziku do daske i sređuje kuću. Ovo je delimični Me Time jer opet imam obaveze, ali uz muziku i vino, ceo naš stančić lepo sredim za neka 3h… Sama… Savršen odmor za mozak… Druga varijanta je Me Me Time, gde jednom u godini ili dve nekad, osetim da mi treba da ne radim ništa, baš ništa. Ceo dan u pidžami, dete sa tatom ili babom, ja gledam serije, kupam se po 3h dok čitam knjigu, jedem porodični sladoled i picu u isto vreme, ili bilo šta drugo što znam da će me okrepiti u datom trenutku. Volim svoj život, iskreno ga volim i u toku dana, kad svi odu na spavanje, tih 30 min mira je meni sav Me Time koji mi treba realno jer sve ostale obaveze su nekako uživanje jer svakako slušamo muziku, smejemo se i đuskamo po ceo dan, i obaveze postaju sastavni deo nečega što opet pretvaramo u neku vrstu Maminog Vremena, jer ako možemo u tome da se zabavimo, nebo je granica.

 

5. Pitanje prethodne mame: Šta najviše želiš da tvoje dete pamti u svom detinjstvu?

Uf… Prvo Noa je mentalno loše bila veći deo svog života, evo sad je, posle skoro 5 godina počela da se budi i bude svesnija, ali znam da je moje najveće dostignuće njen osmeh i upravo je to ono što želim da se moje dete seća jednog dana. Ne želim da me se seća kao depresivnu, masnu, uplakanu i nesrećnu mamu, želim da me se seća kao nasmejanu, blesavu i blentavu mamu koja nikad nije zakinula za osmeh, nikad nije posustala i ona koja je koračala pored nje svake sekunde njenog neverovatnog odrastanja. Jer ako moje dete, posle 4 i više sati teških operacija mozga može da se probudi iz anestezije sa osmehom na licu, ja nemam nikakva prava da se osećam ni za gram manje od fenomenalnog. Moj savet mamama koje prolaze kroz neka teška vremena jeste da u svakoj situaciji pokušaju da nađu nešto dobro, nešto lepo, ma koliko malo i beznačajno delovalo u trenutku Vaš um ima tu moć da bilo šta (loše ili dobro) uveća 10, 50 pa i 1000x više i kad umnožite tu jednu lepu ili bar smešnu stvar, videćete da će vam se otvoriti jedan potpuno novi svet. Okružite sebe srećnim ljudima, lepim knjigama i hranite svoj mozak pozitivom, za uzvrat dobićete osmeh i malo drugačija perspektiva uvek može da pomogne da se u lošoj situaciji bolje osećate.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Da se držimo teme… Kako bi svom detetu predstavila dete sa smetnjama u razvoju?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

 

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org

2 thoughts on “Hrabra mama Milica Arsić i izazov: Podizanja deteta sa zdravstvenim problemom

  • Hvala vam na podeljenom iskustvu. Zaista znači. Naročito nama mama čija su deca borci sa kojima se suočavamo sa mnogim izazovima svakoga dana, u svakoj fazi života i odrastanja. Tri put ura za naše male velike borce.

Затворено за коментаре.