Hrabra mama Milica Čalija i izazov: Ne primenjivati fizičku kaznu

Hrabru mamu Milicu pratim već duže vreme kao blogerku, ali sam se iznenadila kada sam otrkila da se ona nalazi iza jednog predivnog brenda. Baš prijatno iznenadila.

Poželela sam da je upoznam i pitam kako se ona bori sa roditeljskim izazovima, pored uspešnog posla. Čast mi je da se Hrabra mama Milica odazvala pozivu i podelila svoje roditeljske borbe sa nama.

Ko je Hrabra mama Milica pročitajte u intervjuu. I uživajte!

 


O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

 

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.


 

Milica Čalija (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

 

1. Ukratko – ko si ti?

Ja sam Milica Čalija, mama troje dece i preduzetnica, već šest godina kreiram magiju ovsenih kolača „Anđeli“ nastalih po originalnoj recepturi naše porodične firme. Počela sam karijeru pre 15 godina kao televizijski voditelj i autor na RTS-u, paralelno sa tim pisala sam knjigu pripovedaka koju je nagradio legat “Borislav Pekić”. Potom sam radila kao urednik u magazinu Elle, pa izvršni urednik magazina Jolie. Šest godina života posvetila sam korporativnoj karijeri u industriji hrane i konditora, najpre kao PR menadžer, potom direktor korporativnih komunikacija, i na posletku direktor marketinga. Danas više ne verujem u korporacije već u ličnu inicijativu i sopstveni proizvod. Po vokaciji sam profesor italijanskog jezika, sertifikovani trener za javne nastupe od Media Training Worldwide, New York , TEDx govornik i biznis mentorka u nekoliko mentorskih programa, pre svega za osnaživanje ženskog preduzetništva. Verujem da svako od nas ima moć da promeni stvari na bolje, zbog toga sam osnivačica udruženja građana Divna Mama, koje promoviše važnost svesti da je mama pre svega žena koja ne sme da zanemari svoje potrebe.

 

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Još i pre nego što sam postala mama, donela sam odluku da neću primenjivati fizičko kažnjavanje dece. U vreme našeg detinjstva, bilo je potpuno normalno da, ne samo roditelj, već i nastavnik, povuče za uvo, za zuluf, „malo po guzi“ se nije ni smatralo batinama. Kada su deca mala, posebno ako ih je više, pa još ako je mama u izazovnom stanju, na primer trudna ili doji, i hormoni vladaju njenim raspoloženjem, nije lako sačuvati pribranost i ne pribeći tom, realno najlakšem „metodu vaspitanja“. Kažem „najlakšem“ jer je zaista najlakše taj bes, iznerviranost, nemoć jednostavno pretočiti u udarac po toj malenoj guzi. Teže je ostati pribran, brojati do deset, savladati se. Teže je, i više vremena iziskuje vaspitavati dete razgovorom i pozitivnim primerom. Ali je takođe i mnogo delotvornije, i gradi kvalitetnije osobe, a takođe gradi i odnos poverenja između roditelja i deteta. Nekoliko tekstova na blogu Divna Mama sam posvetila tome, pa roditeljima koje zanima kako sam se ja izborila sa ovim izazovom preporučujem ova dva:

(Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Izazov sa kojim verovatno nikada neću uspeti da se izborim je ta večita griža savesti kad sebe stavim ispred dece. Znate onu rečenicu iz bezbednosne prezentacije pre leta u avionima: „U slučaju pada pritiska, masku za disanje namestite prvo sebi, onda detetu“? Zvuči sebično kad prvi put čujete, ali zapravo je sasvim logično: ako sami niste sposobni, kako ćete da pomognete bilo kome drugom? Na širem planu, ovo se odnosi na bilo koju potrebu mame, ne samo fiziološku: na potrebu da se sama istušira, popije kafu, izađe sa drugaricama, čita knjigu… Zvuči lako, ali u jeku bavljenja decom, to je, čini mi se, prva stvar na koju mame zaborave. Zato, drage mame, ne stavljajte sebe na poslednje mesto. Znam, nije lako, možda nije ni moguće dok deca ne odrastu… to je izazov na kome radim, pokušavam da stvorim vreme za sebe.  Jer srećna mama = srećna porodica 🙂

 

4. Tvoje MAMINO VREME.

Dakle, kada uspem da stvorim vreme za sebe, prosto ne znam šta bih pre! 😀 Amaterski se bavim mjuziklom i članica sam škole mjuzikla Eudven. Za čitanje mi, zapravo, najviše nedostaje vreme, pa slušam audio knjige dok vozim, ali mi mnogo više prija stari dobri povez. Zato mi je jedna od omiljenih „maminih aktivnosti“ čitanje uz kafu. Uveče, kada sam premorena, mogu da čitam samo beletristiku. Zato mi je važno da stvorim vreme za kvalitetno čitanje, tokom dana, kada mozak može da usvaja nova znanja. Jezici su moja velika ljubav, tečno govorim engleski i italijanski, nešto slabije, ali snalazim se na grčkom, španskom i nemačkom, a nedavno sam upisala kurs francuskog. Ukratko, sada kad sam odrsala pa „ne moram da učim“, pronalazim veliko zadovoljstvo u učenju!

 

5. Pitanje prethodne mame: Na koji način usklađuješ poslovne i privatne obaveze?

Kako usklađujem privatne i poslovne obaveze? Da sam dobila evro svaki put kad su me to pitali sad bih imala za put na Kubu! 😀 Šalu na stranu, usklađujem ih tako što postavim prioritete, pa tokom dana nekad mora da „otpadne“ nešto što nije prioritet. Fora je da i privatne obaveze ili želje stavite u raspored, inače one najlakše „otpadnu“ i dan se svede na posao. Raspored mi je veoma važan i mnogo mi je lakše da bukvalno fizički napravim sebi raspored u rokovniku sa svime što treba ili što želim da uradim, uključujući tu i obaveze vezane za preglede, aktivnosti na koje deca idu, isl. Vrlo visoko a listi prioriteta je vreme koje provodim sa decom, i to, ako je moguće nestruktuirano vreme, tj ne vreme za rad domaćeg i učenje, nego vreme za igru ili neku aktivnost sa njima. Nažalost, često prekasno prepoznam kad je raspored pretpran, pa „kradem“ vreme od spavanja, što mi veoma teško pada.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Koliko si samouverena u odgajanju dece, a koliko na tebe utiču saveti okoline i internet?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

 

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom,  asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org