Hrabra mama Vladana S i izazov: Kako postati roditelj onda kada je realno za to bilo prilično kasno?

Volim da čitam tekstove Hrabre mama Vladane, jer njene reči te nikako ne ostavljaju ravnodušnim.

Ukoliko znate ovu divnu Hrabru mamu Vladanu, znate o čemu pišem.

Ukoliko se još niste susreli sa njenim rečima (verujem da jeste, ali možda niste znali da je to ona ?), imam tu čast da vam je predstavim u ovom intervjuu.

 

Uživajte!

 


O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

 

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.


 

Vladana S. (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

1. Ukratko – ko si ti?

Ja sam Vladana S. Po obrazovanju diplomirani ekonomista. Nekoliko puta u životu sam menjala profesije i bavila se različitim stvarima. Bavila sam se marketingom u okviru jedne velike srpske kompanije. Radila sam i za nekoliko marketinških agencija. Bila sam administrativac i prevodilac u jednom stranom predstavništvu. Godinama sam prevodila knjige sa francuskog jezika za naše eminentne izdavače. Poslednjih par godina radim kao administrator baza podataka jedne međunarodne organizacije. Multitasking mi je izgleda srednje ime. Svašta me zanima, šteta što je život tako kratak pa nikako ne mogu da postignem da naučim i uradim sve što bih želela.

(Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Roditeljski izazov, kad sam ja u pitanju, bio je – kako postati roditelj onda kada je realno za to bilo prilično kasno. U godinama kada žene obično rađaju, ja sam smatrala da je za mene rano i da još imam dovoljno vremena za roditeljstvo. U trenutku kad sam napokon poželela da postanem majka, imala sam skoro 40 godina. Iako je svaki organizam priča za sebe, činjenica je da žene lakše zatrudne kad su mlađe. Logičan sled događaja za mene je bila vantelesna oplodnja, sa svim troškovima i traumama koje taj proces nosi. Morate da izdvojite mnogo novca i budete pozitivni u okolnostima koje vam suštinski ne idu na ruku. Morate da radite i ponašate se kao da vam se ništa strašno ne dešava, jer okolinu vaši problemi i promašaji realno ne zanimaju previše. Morate da držite glavu visoko podignutu čak i u slučaju neuspeha, i da gurate dalje kako znate i umete. Malo ko je znao za moju bitku, nisam se poveravala jer nisam želela ljubopitljive poglede ili zlurade komentare u stilu – „a šta si do sada čekala“. Sa 30 sam verovala da je život predamnom i da je za roditeljstvo još rano. Kad sam shvatila da sam pogrešila i da možda neću uspeti da svoju grešku ispravim, to je bila samo moja borba, moj uspeh – ili neuspeh.

(Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Nakon nekoliko pokušaja vantelesne oplodnje, uspela sam da zatrudnim. Imala sam 46 godina i upravo sam se bila rastala od oca svog deteta. Trudnoća mi je protekla savršeno, a nakon porođaja sledilo je ono što je u stvari bilo najteže: morala sam sama da podižem dete. Otac je ostao prisutan, i igra prilično važnu ulogu u njenom životu, što je veoma dobro. Ali opet, ja sam samohrana majka sada sedmogodišnje devojčice. Sama brinem o njoj od jutra do sutra. Sama razmišljam šta je za nju najbolje i sama donosim odluke. Šest godina je pohađala vrtić u koji sam je ja vodila svakog jutra. Hranim je, oblačim i organizujem joj život.

Kažu da problemi tek dolaze, jer tek je krenula u školu. Inače je roditeljstvo za mene najozbiljniji zadatak u životu, a za samohrane roditelje je taj zadatak još teži jer ga obavljaju sami. Pre dve godine sam u tom smislu (sama) napravila sajt sa ličnim pričama o roditeljstvu, kako ga ja živim i doživljavam. To nisu saveti „kako da…“, već moje emocije i doživljaji koje sam poželela da podelim sa drugima.

Veliki izazov je kako u komplikovanim životnim okolnostima zadržati hladnu glavu i zdrav razum, i koliko toliko dobre odnose sa drugim roditeljem, za dobrobit zajedničkog deteta.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Ja uglavnom nemam „svoje“ vreme. Volim da čitam, imam pedesetak nepročitanih knjiga za koje ne znam kada će doći na red. Pišem, autor sam sajta Sačekaj malo – dnevnik Supermame, kao i sajta Neće valjda, sa nešto drugačijim pričama koje nisu vezane za roditeljstvo. Amaterski se bavim fotografijom (slike na mojim sajtovima uglavnom su moje), uspela sam i da postavim i prodam fotografije na raznim stokovima. Volim da učim nove veštine i tehnologije. Pripremam roman koji je, zbog nedostatka vremena, još uvek u fazi nacrta. Ali kada mi je dete kod oca, ja najčešće otrčim kod frizera ili na kafu sa drugaricama, jer ono što mi najviše nedostaje – jeste to druženje sa „odraslima“.

 

5. Pitanje prethodne mame: Koliko si samouverena u odgajanju dece, a koliko na tebe utiču saveti okoline i internet?

Čini mi se da sada, u ovim godinama, ja imam više strpljenja i snage nego na primer u mojim tridesetim. Možda zato što imam više životnog iskustva, ili me je život naterao da se saberem i naučim da probleme i dileme rešavam brzo i efikasno – i samostalno. Obraćam se okolini za savete, ali moje prijateljice uglavnom imaju odraslu decu pa je čest slučaj da su zaboravile kako je to bilo kad su im deca bila mala. Internet „prelistam“, ali toliko toga ima, da su često tekstovi „copy paste“ nekih stranih objava a ponekad naiđem na prazne priče i gluposti u stilu „kako da… 5 stvari koje morate da…“. U tom smislu, internet čitam i prihvatam sa ozbiljnom zadrškom.

 

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Imaš li u svom okruženju samohrane roditelje (majke ili očeve)? Znaš li sa kojim se izazovima suočavaju i kako bi ti lično mogla da im pomogneš da im taj komplikovan život bude makar malo lakši?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

 

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org