Hrabra mama Katja Dragojlović Karović i izazov: Majčinski osećaj krivice

Draga i interesantna Hrabra mama Katja mi je privukla pažnju na Instagramu svojim predlozima i ideja koje su korisne svakoj mami, ali pre svega svojom hrabrošću da deli svoje roditeljske izazove. Želela sam da je i vi upoznate.

Veliko mi je zadovoljstvo da se Hrabra mama Katja odazvala pozivu i pristala da sa nama podeli svoje izazove.

 


O čemu su sve do sada pisale Hrabre mame pročitajte klikom ovde.

Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.


Katja Dragojlović Karović (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

1. Ukratko – ko si ti?

Ja sam Katja Dragojlović Karović. Ponosna mama jednog radosnog dečaka Viktora koji će uskoro napuniti dve godine.

Po struci sam Marketing menadžer-master što je ujedno i moje zanimanje.

Od kada sam postala mama, pojavila se moja želja za nekim načinom dokumentovanja važnih trenutaka Viktorovog odrastanja, pa sam odlučila da pokrenem svoj blog Mom Life Magic  koji je sada, osim neke vrste dnevnika za nas i Viktora, takođe mesto gde mame mogu da pročitaju neka naša iskustva, ideje, savete i trikove, kao i iskustva drugih mama iz  ove avanture zvane roditeljstvo. Od skoro vredno radim i na svom YouTube kanalu  koji je takođe jedna jako zanimljiva dopuna blogu, a tu je I moj Instagram profil.

Moja najveća strast je ples. Treniram standardne i latino plesove već 10 godina. Obožavam da putujem i učim nove jezike. Govorim engleski, španski i po malo francuski. Do sada sam obišla 18 zemalja a na toj listi su Kina, Turska, Egipat, Španija, SAD, NYC, Francuska, Belgija…u vrlo bliskoj budućnosti je plan da se spisak proširi ?

Trenutno sam jako posvećena vežbanju joge. Otkrila sam je u trudnoći i od tada ne prestajem. Volim životinje, imam psa Lili koja ima 13 godina. Luda sam za kineskom hranom, obožavam kafu, a od pre godinu dana zavisnik od sushija. Oduvek sam želela da radim u modnoj industriji i još uvek tražim svoj dream job.

(Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Gajenje deteta je samo po sebi jedan ogroman izazov čije veličine nismo ni svesni dok sami ne postanemo roditelji.

Mislim da je meni najveći izazov bio taj čuveni majčinski osećaj krivice. Posebno ako se taj osećaj krivice javlja kada treba da odvojim vreme za sebe. Kada bih želela da odem da se vidim sa nekim, da odem na masažu ili kod frizera – uglavnom sam pokušavala da to bude kada Viki spava preko dana ili kada uveče zaspi, I tako se ceo moj raspored svodio na neko žongliranje koje se vrti oko njegovog spavanja.

Sada kada je malo stariji, lakše mi je da se odvojim od njega, ali mislim da taj osećaj nikada zaista neće nestati.

Briga o sebi je od neverovatne važnosti za svaku jedinku, pa tako i za nas mame, jer kako ćemo biti dobra mama , zdrava mama, snažna, ako ne vodimo računa o svom zdravlju kako fizičkom, tako i psihičkom (mnooogo bitno)! Naravno, svaka mama će pomisliti da je na prvom mestu briga o deci. Jeste, ALI – Da li smo loše majke ako redovno odvojimo vreme samo za sebe??? NE!

Shvatila sam da me vreme provedeno sama sa sobom, radeći stvari SAMO ZA SEBE, ne čini lošom i sebičnom majkom – naprotiv! Svakoj mami je potreban ventil, predah, odmor. One koje kažu da im ne treba – nisu iskrene prema sebi i drugima, znajte da je tako. Ako izdvojite vreme za sebe, da prošetate, odete u salon ili na kafu sa prijateljicom ili jednostavno ostanete kući da odmarate – to NE ZNAČI da ste sebična ili ne dovoljno dobra i posvećena mama. To zapravo znači da ćete se kući vratiti osvežena, relaksirana, opuštenija. A to opet znači da ćete biti BOLJA MAMA, BOLJA SUPRUGA, BOLJA OSOBA!

(Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

 

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Dva izazova sa kojim se I dalje borim su roditeljska separaciona anksioznost i briga za budućnost.

Od kada se Viktor rodio jako sam teško prihvatala  bilo kakvu vrstu razdvajanja od njega. Nisam želela nigde da idem bez njega, nisam želela nikome da ga ostavim na čuvanje, da ga iko drugi uspavljuje, presvlači,  iako naravno imam potpuno poverenje u svog supruga, u roditelje, u moju mamu koja mi je od samog početka neizmerna pomoć, podrška i savetnik, kao i u svekrvu koja takođe zaista uvek želi da nam pomogne. Bilo mi je baš teško, želela sam ventil, da odem na sat- dva, a opet kada bih otišla, prijalo mi je ali  stalno bih zvala i slala poruke da proverim kako je on.

Dešavalo se čak da kada nam dođu gosti, prijatelji da vide bebu, ja bih postala tako anksiozna ako neko želi da ga uzme i to mi je baš stvaralo ogromnu nervozu.

Kada je napunio godinu dana, postalo je lakše. Često odvojim vreme za sebe dok se on druži sa tatom ili bakama i dekama.  Ipak, sada je došlo vreme za polazak u jaslice i za adaptaciju, i to mi baš teško pada. Iako on zaista lepo prihvata vrtić i voli da ide, mnogo mi je teško da ga ostavim tamo.  Kada je prvi put ostao na spavanju, ja sam se dobro isplakala. Nadam se da će sa sledeim detetom biti lakše 😀

Druga stvar sa kojom ću se verovatno zauvek boriti je konstantna briga. Nikada nisam bila paničar niti nešto preterano zabrinuta za budućnost, ali ono što me sada brine je da li ćemo uspeti da izvedemo svoju decu na pravi put i da od njih napravimo dobre ljude s obzirom u kakvom vremenu i zemlji živimo, šta nas sve okružuje i ko su danas uzori deci i mladima. Kako ih sačuvati od onoga što nikako ne želite da postanu, od lošeg uticaja sredine i vršnjaka i kako im na dobar i primamljiv način usaditi prave vrednosti. To je nešto o čemu konstantno mislim i na čemu radim od starta.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Pre nego što sam postala mama, nisam zapravo shvatala koliko će mi vreme za mene zapravo biti luksuz. Faktički je postalo valuta 😀

Sada, kada je Viktor malo porastao, uspevam da nađem više vremena za sebe. Svaka mama MORA da ima vreme za sebe jer je to jako važno, za njeno mentalno zdravlje, a samim tim i za celu porodicu. Znate već – Ako je mama dobro, svi su dobro. I to jeste tačno.

Što se mog vremena za sebe tiče, tu spada rad na mom blogu i YouTube kanalu, iako je to na neki način posao, to je nešto što me ispunjava i prija mi da tako provodim slobodno vreme. Takođe, obožavam da čitam, pa mi jako prija kada u toku dana uspem da odvojim bar pola sata za knjigu.

Vrlo važno za mene je bavljenje sportom jer mi fizička aktivnost neizmerno pomaže da se osećam odlično! Osim plesa, često odem i u teretanu, radim yogu kod kuće ili odem na trčanje.

Volim i da gledam filmove i serije, to je uglavnom rezervisano za veče kada suprug i ja odaberemo neki dobar film ili zajedno pratimo neku seriju uz homemade pizzu ili kokice 😀

Moram da kažem da je podrška i razumevanje od strane mog supruga nemerljiva. Zahvaljujući njemu, imam taj luksuz da redovno idem na svoje treninge plesa, odem na masažu, u šetnju i na kafu sama sa sobom  jer to me zaista opušta, kao i da skoknem malo da prodavnica da vidim “šta ima” jer je to nešto što obožavam 😀

Ono što se takođe može na neki način svrstati u moje vreme je vreme koje suprug i ja provodimo solo, kada dete zaspi. Kada god imamo priliku da neka od baka pričuva Viktora, volimo da izađemo negde zajedno na  DATE NIGHT, na večeru, isprobavamo novu klopu ili da prošetamo. Trudimo se da bar jednom sedmično organizujemo taj date night (mnogo češće je to kod kuće uz neku lepu klopu i vino), tada ostavljamo telefone. Ponekad se zaista i sredimo kao da izlazimo jer tada taj naš dejt izgleda malo više kao da smo zaista negde zbrisali 😀

 

5. Pitanje prethodne mame: Ako izuzmemo izjave ljubavi, koju rečenicu najčešće govoriš svom detetu?

Trudim se da ga često ohrabrujem i govorim mu kako znam i verujem da on to može (bez obzira da li se radi o nečemu, za odrasle, trivijalnom kao što je npr. jedenje supe velikom kašikom) i uvek ga pohvalim, nekada čak i preterujemo pa mu svi govorimo Bravoooo, Jeeee, Uraaa, plještimo, skandiramo 😀

Takođe, pošto je krenuo u jaslice, svaki put kada ga odvodim u vrtić kažem mu „Mama će uvek doći po tebe“, a kada dođem po njega mu kazem kako se radujem što ga vidim i da mi je nedostajao.

Volim da mu govorim i kako volim kako radi neke stvari, pa mu često dok se igramo i glupiramo kažem: “Obožavam kako igraš!” Ili “Mnogo volim kako lepo crtaš”; “Volim kada zajedno pevamo” ili jednostavno “Divno je biti tvoja mama, Viktore!” ?

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Kako najviše volite da provodite vreme sa svojom decom i omiljene zajedničke aktivnosti?

 


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org