Hrabra mama Ivana Petrović i izazov: (Ne)strpljenje

Mnogo mi je drago da sam konačno imala priliku da upoznam dragu Hrabru mama Ivanu.

Duhovito isticanje nesavršenstva majki kao „normalne“ je ono što me je najviše privuklo da pratim ono što ona radi.

Verujem da je mnogi znaju kao Hrabru mamu koja se krije iza profila „nemajka“. Znate li sad ko mi je gošća? ?

Ako ne, brzo da je zapratite posle čitanja intervjua!

Pročitatjte o kojim je sve roditeljskim izazovima pisala Hrabra mama Ivana i kako se ona izborila sa izazovom: (ne) strpljenje.


Pročitajte i podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške.


Ivana Petrović (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

1. Ukratko – ko si ti?

Ja sam Ivana Petrović – majka, supruga, sestra i ćerka. Imam dva sina: jedan ima 3.5 godine, drugi pet meseci. Zaposlena sam kao savetnik za korisničku podršku u jednoj britanskoj avio-kompaniji, ali sam trenutno na porodiljskom odsustvu.

Moj hobi je moj blog www.nemajka.rs , uz njega i instagram profil @nemajka] .

Početkom januara smo se, zbog muževljevog posla, preselili iz Beograda u Niš, na 3 godine; videćemo šta nam život nosi. Što se tiče moje poslovne karijere – planiram da ubuduće radim od kuće.

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Naučila sam da budem strpljivija! Nestrpljenje je generalno moja velika mana (evo, dok ovo pišem, suprug dobacuje: „Najveća!“), i sa time se borim od kako znam za sebe. Međutim, kada dobiješ dete, ono te nauči strpljenju, jer drugačije ne ide. Mislim, možda bi išlo, ali po koju cenu? Ne bih da budem takav roditelj; kako kaže onaj neki citat: „Ni ne znaš šta sve možeš, dok ne dobiješ dete.“

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Plaši me naše društvo; veoma mi je bitno da moja deca izrastu u časne, moralne i empatične ljude, što mi nekad deluje nemoguće u ovom površnom svetu, u kom se najviše ceni materijalizam. Kažu da je osnova ono što se nauči kod kuće, ali činjenica je i da društvo i okolina imaju veliki uticaj na jedinku. Takođe, mnogo me plaši vršnjačko nasilje, i njegova velika stopa porasta. Veoma sam zaštitnički nastrojena, prava sam mama-medved, i neću dozvoliti da mojoj deci ikad zafali dlaka s glave, kao što neću dozvoliti ni da oni budu ti koji na ikakav način vrše vršnjačko nasilje, bilo ono verbalno ili fizičko. S druge strane, takvo je vreme da ih moramo naučiti da se brane, ali treba naći idealnu meru da bi shvatili šta je odbrana, a šta napad. Mislim da je u tim godinama tanka linija između ta dva.

4. Tvoje MAMINO VREME.

Moje vreme su moj blog, i tuširanje, ili, kako ga ja zovem – spa. Tada sam sama, mozak se resetuje, punim baterije. Takođe, želim da, u najskorije vreme, u svoje vreme uklopim i vežbanje, jer sam zdrava i vitalna potrebna svojoj porodici, a i sebi.

Suprug i ja smo veliki filmofili, pa se trudimo da odgledamo makar jedan u toku nedelje nakon što deca odu na spavanje; mada, od kako smo roditelji, od 100 filmova, mislim da smo do kraja odgledali možda 10.

Povremeno sama odem u kupovinu, i tada se osećam kao da sam na nekom odmoru.

Naravno, kafa sa prijateljima je uvek dobrodošla i uvek prija. Zdravo je družiti se i sa svojim vršnjacima!

5. Pitanje prethodne mame: Po čemu želiš da te tvoje dete pamti?

Želim da me pamte po količini pružene ljubavi, i podršci za različite životne odluke. Želim i da me sutra pamte kao super baku njihove dece, i normalnu svekrvu njihovih supruga.

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Šta nisi očekivala pre nego što si postala majka, i šta te je kao roditelja najviše iznenadilo?


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!

Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org