PROLEĆNA TEGLA

Kada dete pokaže inicijativu da nešto napravi ili nauči, obavezno se potrudite da tu potrebu zadovoljite što pre (naravno ako mislite da je to nešto što se uči poželjno i dobro za dete).

Tako je i nastala ova naša aktivnost pravljenja „Prolećne tegla“. Naime, kada sam im saopštila da je 20.03. došlo proleće, bile su mnogo sreće jer konačno će moći da prestanu da nose jakne, ali i tužne jer nismo napravili žurku za doček proleća (sećate se da smo pravili žurku za doček zime?[).

I tako, na inicijativu mog starijeg deteta započeli smo aktivnost pravljenja „Prolećne tegle“ jer zimske već imamo, pa sad moramo da napravimo i prolećne (a u najavi su i letnje i jesenje ?).

Kako pomoći detetu da zapamti promene koje se odigravaju u prirodi?

O godišnjim dobima mi često pričamo i već su usvojile ove pojmove i redosled, a ako je vama potrebna ideja kako da pomognete detetu da zapamti promene koje se odigravaju u prirodi, sa vama bih podelila jedan predlog iz knjige „100 Montesori aktivnosti za otkrivanje sveta “ autorke Ev Erman, izdavačke kuće Publik Praktikum.

Napravi se traka od papira za godišnja doba, tako da svako godišnje doba ima svoju određenu boju i simbol.

Predstaviti detetu godišnje doba praveći krug od trake da bismo ilustrovali ciklus.

Razgovaramo sa detetom o svakom godišnjem dobu.

Posle toga se prave slike godišnjih doba koje zajedno posmatrate i razvrstavate, stavljajući ih u odgovarajuće kolone na traci. Svaka kartica na poleđini ima odgovarajuću boju za određeno godišnje doba. Kada se želi prokomentarisati i proveriti šta se radi, okreću se kartice i podsećanje na boju ukazuje detetu na to da li je pogrešilo u razvrstavanju kartica.

Iz knjige „100 Montesori aktivnosti za otkrivanje sveta “ autorke Ev Erman, izdavačke kuće Publik Praktikum

Mogu vam reći da me je ova knjiga baš prijatno iznenadila sa predlozima aktivnosti koje su grupisane u 5 kategorije: geografija, priroda i botanika, životinjski svet, svet fizike i vreme (sadržaj je na fotografijama ispod).

Nas trenutno veoma interesuje ova poslednja grupa aktivnosti koja se odnosi na pojam vrema.

Do sada smo učile dane u nedelji, a sada sam dobila inspiraciju kako da produbimo obradu ove teme uz vođenje računa o razlikama u razvojnim fazama dece. To zapravo znači, da sam osmislila po jednu aktivnost koja je prilagođena različitim uzrastima i napravila raspored igara kojima ćemo se pozabaviti, a koristeći predloge iz ove knjige.

U aprilu mesecu ćemo realizovati ove aktivnosti i ako želite da nam se pridružite, da dobijete naš plan sa detaljnim uputstvom za svaku aktivnost, kao i kako smo ih mi realizovale, prijavite se na moju mejling listu


I sad da podelim sa vama kako smo mi napravile ovu našu „Prolećnu teglu“.

PROLEĆNA TEGLA

Potreban materijal:

  • Tegla
  • Zelena akrilna boja i četkica (mi smo koristile boju iz DM marketa)
  • Drveni štapići za ražnjiće
  • Papir u boji
  • Olovka
  • Lepak
  • Krep papir zelene boje
  • Makaze
  • Opciono: vodene boje, tempere, flomasteri, drvene bojice, …

Priprema tegle:

  1. Teglu obojiti u zeleno. Sa ovom bojom koju smo koristile, bilo je potrebno preći nekoliko slojeva. Dete je prešlo tri puta i na slici ćete videti kako izgleda (mada može biti i bolje prekriveno, kao naša zimska teglica).

2. Na belom papiru neka dete nacrta cveće vesnike proleća (ili koje se želi ? ) i obojiti ih.

3. Nacrtati (ili odštampati kao mi) onoliko lala x3 koliko želite cvetova da napravite. Mi imamo 7 cvetova, što znači da sam odštampala 21 lalu + 5 lala za ukrašavanje tegle.

4. Izrezati svo cveće.

5. Zalepiti lale i cveće na teglu, kao i lišće (ako ga pripremite).

6. I gotova je tegla!


Priprema cveća:

1.Za jedan cvet su vam potrebne 3 isečene lale, 1 drveni štapić i tanka traka krep papira.

2. Cvetove presaviti na pola.

3. Zalepiti polovine dva cveta. U sredinu staviti štapić i njega dobro prekriti lepkom, kao i delove lala koje još nisu prekrivene lepkom.

4. Uzeti treću lalu i zalepiti kako bi se dobio cvet.

5. Zatim krep-papirom obmotati štapić i cvet je gotov.

I krajnji rezultat je:

Nadam se da ćete i vi dobiti inspiraciju i napraviti nešto poput ovoga. Ako to učinite, obavezno podelite sa nama!

Tekst je napisan u saradnji sa izdavačkom kućom Publik Praktikum-om.


NAPOMENA: Ovaj tekst i fotografije su moje autorsko delo, što znači da je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Preuzimanje teksta ili dela teksta je moguće isključivo uz moju pismenu dozvolu.

Autor tekstaManuela Kamikovski