Igra BEZBEDNI OBLACI

Kišno vreme nas je zadržalo duže u kući pa smo to iskoristile za igru i učenje.

Iako sam želela da reprodukujemo ovu igru sa videa ispod, ipak sam je prilagodila uzrastu i sposobnostima svoje dece. Ova igra sa videa je za uzrast do 3 godine.


Potreban materijal za našu igru

Verujem da sav materijal imate u kući, pa je ovu igricu moguće vrlo lako organizovati.

Za pripremu ove igrice vam je potrebno:

  • Beo papir A4 formata i beli papirići 7,5×7,5cm (ili dva bela papira A4 formata)
  • Plavi flomaster
  • Pečati (mi smo koristili pečate iz IKEA) ili flomasteri u raznim bojama
  • Makaze

Ovde možete pročitati o fazama razvoja kreativnosti kod dece od tri godine.
Može vam biti koristan i ovaj tekst 5 „caka“ do igre koja u isto vreme jača odnos roditelj-dete i podstiče dečji razvoj“

Priprema

Na jednom belom papiru nacrtajte oblake (ja sam nacrtala 9 oblaka).

Na svakom papiriću smo nacrtale po kišobran, a ako nemate papiriće možete iskoristiti papir A4 formata i isecite na onoliko delova koliko ima oblaka (slika ispod).

Zatim ispunite oblake sa simbolima kao na slici ispod.

I igra može da počne.


Igra „Bezbedni oblaci“

Za mlađi uzrast (do 3 godine) možete sami da napravite oblake i kišobrane, te tražiti od deteta da spari kišobran sa odgovarajućim oblakom.

Međutim, za starije ovakva igra ne stimuliše mnogo razvoj na viši nivo, te sam zbog toga korigovala i prilagodila uzrastu svoje dece.

Uvod: „Pojavili su se neki veoma čudni i opasni oblaci. Ako staneš bez odgovarajućeg kišobrana ispod njega on će te začarati. Tako na primer ispod ovog oblaka ćeš postati Ljutiša i smo ćeš se ljutiti po ceo dan. Šta misliš kako bi nas ovaj oblak začarao? (pa pokazati na neki od oblaka).

Ali mi imamo tu moć da prekinemo ovu zlu magiju oblaka tako što ćemo napraviti odgovarajuće kišobrane i bićemo bezbedni. Naš je zadatak da za svaki oblak napravimo kišobran sa istim simbolima kao što su na oblaku i tako preokrećemo zlu magiju u dobru!“

Tokom igre je došlo do razrade priče i osmišljen je znak kako prepoznati da je došlo do promene iz zle u dobru magiju. Ja sam nacrtala samo konture kapi, pa je tokom igre došlo do predloga da kapi menjaju boju kada se promeni magija. Ako oblak nije bezbedan kapi su bele, a ako je bezbedno onda su plave.

Zadatak: Svakom oblaku napraviti odgovarajući kišobran. Ukrasiti kišobrane istim simbolima kao što je na oblacima. Voditi računa da i raspored simbola bude isti, u suprotnom „oblak ostaje pod zlom magijom“.

Cilj igre: Kada su kišobrani gotovi, treba svaki oblak preklopiti odgovarajućim kišobranom. Takođe, možete pričati o tome kakve sada moći ima svaki od oblaka, do kakvih je promena došlo.

Ovde možete pročitati o fazama razvoja fine motorike kod dece od tri godine.


Računamo uz oblake

Za starije dete sam prilagodila ovu igru kako bi vežbala sabiranje i oduzimanje.

Za popunjavanje oblaka sam koristila po samo dva pečata (simbola), što će označavati dva broja koja treba da sabere ili oduzme (npr. 3 srca i 2 cveta).

Kišobrane-parnjake možete sami da napravite ili da tražite od dece da ih ona popune (kao gore što sam opisala). Na papirićima gde su kišobrani iscrtajte prostor gde će dete odgovarati _+_=_

Pogledajte fotografiju ispod.

Kao što vidite, dete prvo treba da prebroji koliko ima jednog simbola, pa zatim koliko ima drugog simbola na oblaku da bi rešilo zadatak. Iako deluje veoma lako, ova igra je veoma stimulativna za razvoj i deca rado učestvuju jer je i zabavno! Pa ko kaže da matematika ne može biti zabavna, zar ne? ?

Ako se budete igrali ove igre, obavezno nam pošaljite vaše utiske i oblake ?

NAPOMENA: Ovaj tekst i fotografije su moje autorsko delo, što znači da je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Preuzimanje teksta ili dela teksta je moguće isključivo uz moju pismenu dozvolu.

Autor tekstaManuela Kamikovski