Hrabra mama Aleksandra Bezmarević i izazov: Nespavanje

Složićete se da se kao mame svakodnevno borimo sa raznim izazovima i to svaka radi na svoj način, onako kako ona u datom trenutku najbolje zna.
Kod nekih mama se ni ne primeti da se bore sa teškim izazovima i problemima, dok druge otvoreno traže podršku i pomoć.
Svima treba podrška i zato mi je drago kada se divne Hrabre mame odazovu pozivu i podele svoje borbe.

Mnogo mi je drago da je jedna od tih divnih Hrabrih mama je Aleksandra koja je sa nama podelila svoje borbe i izazove sa kojima se i dalje bori.

Hvala Hrabara mama Aleksandra na porukama koje si poslala svih Hrabrim mama!


Podelite ovaj tekst ukoliko znate neku mamu kojoj trebaju baš ove reči podrške!


Aleksandra Bezmarević (Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

1. Ukratko – ko si ti?

Ja sam Aleksandra, mama jedne Manje, supruga jednog Nemanje, ali pre svega devojka koja sanja kao dete, a radi kao konj 🙂 na ostvarenju svojih snova.

2. Roditeljski izazov sa kojim si se izborila i kako?

Bilo bi lepo da postoji samo jedan izazov sa kojim sam se izborila, ima ih bezbroj… ali se osećam ponosnom kad vidim koliko je uspešno prevaziđenih izazova iza mene i to me hrabri da ću uspešno prevazići sve što me čeka. Sve počne od dojenja, pa preko nespavanja, uvođenja hrane, činjenicom da nam se telo promenilo, prohodavanjem, planiranjem različitih aktivnosti itd.

Iskrena da budem, kao najizazovniji izdvojila bih nespavanje jer je ta faza trajala duže od 18 meseci, a ja sam svakoga dana bila ubeđena da će od sutra biti bolje 🙂

3. Roditeljski izazov sa kojim se i dalje „boriš“?

Postoji onaj jedan izazov koji mislim da je večan kada je reč o roditeljstvu, a to je onaj zbog kog se stalno zapitkujemo DA LI SAM SE DANAS DOVOLJNO KVALITETNO POSVETILA SVOM DETETU? DA LI SAM SE OPHODILA PREMA NJOJ SA DOVOLJNO LJUBAVI / NEŽNOSTI? DA LI SAM URADILA SVE DA MOJE DETE NE OSETI DA SAM POD STRESOM ZBOG POSLA?  DA LI SAM STIGLA I DA SE POSVETIM SUPRUGU NA PRVI NAČIN KAKO BI MOJE DETE GLEDALO I LEP BRAK SVOJIH RODITELJA?

(Fotografija je lično vlasništvo Hrabre mame iz tekst koja zadržava sva prava, te je ZABRANJENA svaka zloupotreba i kopiranje)

4. Tvoje MAMINO VREME.

Za mene mamino vreme je ono koje provedem sa detetom, a Aleksandrino vreme je ono koje provedem sa sobom. Moja kuma ume da se našali kako je Ruška Jakić davno govorila da najviše voli da sedne na kafu sa sobom jer se sa Ruškom najlepše ispriča. Koliko god luckasto zvučalo, zaista ja volim kad sam povremeno sama sa sobom. Imam tu subotu prepodne kad je Manja kod bake, a ja sama u stanu pa prevrtim po svojoj glavi i poslažem sve. Zaista je isceljujuće. Posložim misli, obaveze, želje i snove, osmislim plan akcije, napunim se pozitivnom energijom i spremna sam za narednih 7 dana.

5. Pitanje prethodne mame: Rutina ili spontanost u svakodnevici?

Za mene je rutina osnova, a spontanost ono što daje dinamiku svakodnevici. Kada bih mogla da biram ja sam uvek više za rutinu jer bez planiranja nema dobre organizacije.

EDUKACIJE ZA RODITELJE

Postavi pitanje sledećoj Hrabroj mami:

Šta je u roditeljstvu bolje nego što si očekivala, a šta je teže?


Ukoliko želite, u komentaru ispod – podelite sa nama svoje iskustvo sa izazovom iz teksta.

Takođe, možete i vi predložiti Hrabru mamu čije bi iskustvo želele da čujete. Pišite mi na kontakt@maminovreme.org i pokušaću da dobijem odgovor.

Napomena: Ovaj tekst je u vlasništvu stranice Mamino vreme i zabranjeno je svako kopiranje!
Odgovori na pitanja su originalni odgovori osobe čije se ime navodi u tekstu.

Tekst uobličila Manuela Kamikovski – mama, dipl. psiholog, porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.org