Knjiga: „Magarac trapavac“ + 2 zaboravljene igre za decu

Da li ste čitali knjigu „Magarac trapavac„?

Ova knjiga je mene podsetila na jednu staru i odličnu igru za razvijanje fokusa, strpljenja i vokabulara. Pretpostavljam da će vas ovaj podsetnik vratiti u detinjstvo i s radošću ćete naučiti svoju decu (ako do sada niste) ovoj igri.

Ali pre toga bih da vam predstavim knjigu.

O knjizi

Magarac trapavac je najkljakavije magarence odavde do Novog Zelanda, koje dolazi da te nasmeje.

Ima dara da nevolju stvara, žgoljav je i tronog. U stopu ga prati najbolji prijatelj koji ga prihvata baš takvog – ptičica.

Podseća te da je tvoja snaga često mnogo veća nego što misliš.

Da svakog treba da prihvatiš takvog kakav je.

I da se u životu mnogo smeješ.“

Autor knjige je Krejg Smit, a ilustratorka je Kac Kouli. Knjigu su izdali drugari iz Propolis Books

Mlađe dete je danima s velikim odušejenjem ponavljalo tekst iz knjige, a nas starije baš nije tako osvojila. Verovatno zato i jeste preporučena za mlađi uzrast. 🤔

Elem, ova knjiga me je podsetila na igru koju često igramo kad putujemo. Sigurna sam da ste je i vi igrali.


2 zaboravljene igre

Nastavi priču. Prvi igrač izmisli i kaže jednu reč. Sledeći igrač ponovi prethodnu reč i doda, tj. na tu prethodnu nadoveže svoju reč. Sledeći (ili ako su samo dva igrača onaj prvi) ponovi obe reči i doda treću. I tako možete da stvarate priču dok god ima igrača.

Ukoliko neko ne uspe da tačnim redosledom ponovi sve reči, ispada iz igre.

Prednost ove igre jeste što se pored vežbanja izgovora i pravilne dikcije vežba i memorija, jer dete ponavlja vaše reči i pamti njihov redosled. 

U isto vreme može se podsticati i maštovito izražavanje deteta. Ukoliko je priča teža i neobičnija, dete će imati veći izazov da pamti čudne rečenice, ali i veće zadovoljstvo u vašoj zajedničkoj igri.


Lakša varijanta ove igre, ali podjednako zabavna je i igra KALADONT. Sećate se, zar ne? 🙂

Prvi učesnik igre kaže jednu reč (bilo koju), a sledeći igrač treba da kaže svoju reč koja mora da počinje na poslednja dva slova prethodne reči. Na primer, neko kaže: „magarac“, sledeći igrač treba da svoju reč počnu sa „AC“ pa kaže, na primer, „ACeton“, sledeći mora da počne reč sa „ON“ (na primer „ONtario“) itd. 

Pobednik igre je onaj ko kaže reč koju je nemoguće nastaviti, na primer: „kaladont“, „argument“…

Javite nam utiske!


Ovaj tekst je napisan u saradnji sa izdavačkom kućom ProPolis Books!


NAPOMENA: Ovaj tekst je moje autorsko delo, što znači da je zaštićen Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Preuzimanje teksta ili dela teksta je moguće isključivo uz moju pismenu dozvolu.

Autor tekstaManuela Kamikovski